Римокатоличка црква обележила славу

Римокатоличка црква у Врбасу, посвећена Безгрешном зачећу блажене девице Марије, обележила је данас славу цркве - 08.  децембар, дан на који је 1884. године ова богомоља освештана.

Уз звона и присуство великог броја верника, свечана миса започела је у 12.00 часова. Поред локалног свештеника, Кароља Сабадија, служили су свештеник Ференц Брашњо из Малог Иђоша, те велечасни Душан Балажевић и Тибор Жуњи из Србобрана. "Ово је најрадоснији дан у Врбасу, јер је на торањ на овај дан далеке 1884. године постављен крст, а следеће године су постављена и звона", истакао је свештеник Карољ Сабади. 

Као пратећа манифестација црквене славе, у Градском музеју Културног центра Врбас отворена је у божићна и новогодишња изложба Културно-уметничког друштва "Сирмаи Карољ". Марија Пароци из секције КУД-а "Златни клас", рекла је да је ово 16. изложба ручних радова која се отвара поводом Божића, као и да ће је ове године претити и седмодневна радионица за децу. "Веома ми је драго што је Градски музеј прихватио да заједно организујемо ову манифестацију, као и претходних година. Ове године договорили смо се да свако дете које буде учествовало у радионици направи и по један новогодишњи украс за кићење градске јелке, што нас посебно радује. Добро је да све више учешћа на радионици узимају и друга деца, не само припадници мађарске националне заједнице, што је стварно добро. Такође, радује нас што смо на нашој миси и овде на изложби имали и госте, ходочаснике из Бечеја", рекла је Пароци и захвалила Градском музеју за сталну подршку у организовању изложби.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...