"16 дана активизма против насиља над женама"

Комисија за праћење и остваривање родне равноправности у општини Врбас организовала је данас округли сто поводом кампање "16 дана активизма против насиља над женама", која је почела 25. новембра - Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра - Међународним даном људских права. Овом темом бавили су се представници свих јавних друштвених организација и субјеката чији ангажман је неопходан и може донети позитивне резултате у решавању и елиминисању овог горућег проблема. Округлом столу присуствовали су представника Општинске управе и Скупштине општине Врбас, Центра за социјални рад, здравствених и образовних установа, Полицијске станице Врбас, Општинског јавног тужилаштва и других институција.

"Разговарали смо о проблемима насиља у породици и покушали да сагледамо тренутно стање у вези са овим проблемом у нашој општини, али и да понудимо и промовишемо неке од мера које би се могле спровести у наредној години, како би остварили оно чему сви тежимо, а то је нулта толеранција према насиљу у породици. И овај округло сто је пример добре праксе у оквиру Стратегије нулте толеранције према насиљу у породици, која је усвојена на нивоу АП Војводине. Прошле године усвојени су и Закон о родној равноправности и низ других законских аката, све у циљу стварања услова за елиминисање насиља над женама и насиља у породици, уопште. Институције у нашој општини имају потписан споразум о сарадњи и протоколима у случају појаве ове врсте насиља, а као резултат рада надлежних органа и обрад појединих тема на округлим столовима ове врсте, успели смо да обезбедимо једну стамбену јединицу за збрињавање жртава насиља у породици. Размишљали смо шта да учинимо у решавању овог проблема, за нас као локалну самоуправу било је тешко да издвајамо средства за збрињавање жртава насиља у сигурне куће, па смо одлучили да једну стамбену јединицу у оквиру зграде за збрињавање избегличке популације, издвојимо за потребе решавања проблема којим се бави наше тело", рекла је Марјана Мараш, председница Комисије за праћење и остваривање родне равноправности у општини Врбас.    

Иначе, више од 200 случајева насиља у породици, од којих је већина насиље над женама, евидентирано је у Врбасу ове године до 15. новембра. Према подацима из Опште болнице Врбас, у служби Ургентне медицине и другим службама евидентирано је 17 случајева повезаних са насиљем. Од тога је осам случајева породичног насиља, два случаја сексуалног и седам случајева вршњачког насиља.

На округлом столу закључено је да треба радити на едукацији и превенцији, као и на оснаживању жртава да пријављују насиље, али и да се изборе са свим последицама које оно доноси, за шта је важна управо међусекторска сарадња.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...