Превенција насиља у школама задатак целог друштва

Координационо тело за превенцију насиља у основним и средњим школама општине Врбас, које је локална самоуправе недавно основала као друго у Србији, одмах иза Града Новог Сада, организовало је данас прву трибину на ову тему за раднике у установама образовању. Као један од циљева наметнуло се "сензибилисање професионалаца за препознавање насиља у циљу његовог правовременог спречавања и отклањања свих врста последица". Предавање за директоре школа и запослене у педагошко-психолошким службама установа, одржала је Биљана Кикић Грујић, председница Координационог тела за превенцију насиља у школама за Град Нови Сад и стручњак за ову област, уз подршку мајора Дејана Дробњака, начелника Полицијске станице Врбас.

"Општина Врбас је друга, после Новог Сада, у Србији која је Координационо тело за превенцију насиља у основним и средњим школама. Нама је веома драго да је ова локална самоуправа кренула стопама нашег града и желимо да са њима и делом радника у просвети у општини Врбас поделимо искуства и будемо подршка како да препознају и како да реагују у случају насиља, злостављања и занемаривања деце. Наше тело у Новом Саду донело је добре резултате у превенцији насиља и волела бих да пример Врбаса следе и и друге општине и на тај начин помогну ученицима, затим просветним радницима али и родитељима који имају проблем у комуникацији са школом. Када говоримо о врстама и облицима насиља, у последњим годинама најчешће се јавља насиље у сајбер простору, што можемо да и разумемо у некој мери, јер нам се стварни живот све више сели у виртуелни простор. Самим тим су и наша деца све више на интернету, на друштвеним мрежама, и као што имамо физичко или емоционално насиље у стварном свету, то исто имамо и на интернету. Проблем је што имамо све нижу старосну категорију корисника, а све суровије облике насиља који се појављују", рекла је у Биљана Кикић Грујић и додала да друштво у целини треба да уложи напор у решавање ових проблема.

Марија Милинић, председница Координационог тела за превенцију насиља у основним и средњим школама општине Врбас и помоћница председника општине Врбас за област образовања, истакла је да је данашње предавање на тему превенције насиља у школама прво у дугом низу планираних, јер је потребно што пре доћи до нивоа у ком ће ученици бити едуковани да се заштите а професори да на време препознају проблем и реше га. друштво у целини треба да уложи напор у 

"Овакве и сличне трибине ћемо организовати и у школама, не само са просветним кадром већ и са ученицима, посебно када будемо детектовали најчешће облике насиља, да ли се ради о физичком, емоционалном или о насиљу у простору интернета, за које верујемо да је сада најучесталије. За то је потребно да спроведемо велику анкету на тему безбедности у школама и анализа тих резултата, како би теме на трибинама биле актуелне", рекла је Милинић.

Просветни систем треба да буде оспособљен да препозна и активно и адекватно одговори на случајеве насиља. Подршку раду Координационог тела за превенцију насиља у основним и средњим школама општине Врбас, како је речено, требало би да пруже и представници здравствених установа, Центра за социјални рад и полиције.

 

 

КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

15. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

Градски музеј Врбаса, који је део Културног центра, ове ј...

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

Афористичар, сатиричар и дечији песник из Врбаса Веселин ...

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

Марко Поповић, писац из Врбаса, представио је у четвртак...

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

25. авг 2023. КУЛТУРА

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

Уметник из Врбаса Владо Њаради обележио је пре десетак да...

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

24. авг 2023. КУЛТУРА

Фолклорни ансамбл КЦ Врбаса наступао у Риминију

Фолклорни ансамбл Културног центра Врбаса, уз подршку лок...

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.