Превенција насиља у школама задатак целог друштва

Координационо тело за превенцију насиља у основним и средњим школама општине Врбас, које је локална самоуправе недавно основала као друго у Србији, одмах иза Града Новог Сада, организовало је данас прву трибину на ову тему за раднике у установама образовању. Као један од циљева наметнуло се "сензибилисање професионалаца за препознавање насиља у циљу његовог правовременог спречавања и отклањања свих врста последица". Предавање за директоре школа и запослене у педагошко-психолошким службама установа, одржала је Биљана Кикић Грујић, председница Координационог тела за превенцију насиља у школама за Град Нови Сад и стручњак за ову област, уз подршку мајора Дејана Дробњака, начелника Полицијске станице Врбас.

"Општина Врбас је друга, после Новог Сада, у Србији која је Координационо тело за превенцију насиља у основним и средњим школама. Нама је веома драго да је ова локална самоуправа кренула стопама нашег града и желимо да са њима и делом радника у просвети у општини Врбас поделимо искуства и будемо подршка како да препознају и како да реагују у случају насиља, злостављања и занемаривања деце. Наше тело у Новом Саду донело је добре резултате у превенцији насиља и волела бих да пример Врбаса следе и и друге општине и на тај начин помогну ученицима, затим просветним радницима али и родитељима који имају проблем у комуникацији са школом. Када говоримо о врстама и облицима насиља, у последњим годинама најчешће се јавља насиље у сајбер простору, што можемо да и разумемо у некој мери, јер нам се стварни живот све више сели у виртуелни простор. Самим тим су и наша деца све више на интернету, на друштвеним мрежама, и као што имамо физичко или емоционално насиље у стварном свету, то исто имамо и на интернету. Проблем је што имамо све нижу старосну категорију корисника, а све суровије облике насиља који се појављују", рекла је у Биљана Кикић Грујић и додала да друштво у целини треба да уложи напор у решавање ових проблема.

Марија Милинић, председница Координационог тела за превенцију насиља у основним и средњим школама општине Врбас и помоћница председника општине Врбас за област образовања, истакла је да је данашње предавање на тему превенције насиља у школама прво у дугом низу планираних, јер је потребно што пре доћи до нивоа у ком ће ученици бити едуковани да се заштите а професори да на време препознају проблем и реше га. друштво у целини треба да уложи напор у 

"Овакве и сличне трибине ћемо организовати и у школама, не само са просветним кадром већ и са ученицима, посебно када будемо детектовали најчешће облике насиља, да ли се ради о физичком, емоционалном или о насиљу у простору интернета, за које верујемо да је сада најучесталије. За то је потребно да спроведемо велику анкету на тему безбедности у школама и анализа тих резултата, како би теме на трибинама биле актуелне", рекла је Милинић.

Просветни систем треба да буде оспособљен да препозна и активно и адекватно одговори на случајеве насиља. Подршку раду Координационог тела за превенцију насиља у основним и средњим школама општине Врбас, како је речено, требало би да пруже и представници здравствених установа, Центра за социјални рад и полиције.

 

 

КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

02. нов 2022. КУЛТУРА

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" сао...