"Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све"

За непуних месец дана у Врбасу и селима општине одржано је 17 предавања на тему очувања и унапређења менталног здравља. Циљ Савета за здравље био је обезбедити могућност да се кроз низ трибина и радионица одговори на потребе грађана и њихову заинтересованост за одређене теме, и то на начин да буду усмерене ка свим старосним и циљним групама. Претпоследње предавање - "Анксиозност у свим добима", одржано је у Јавној библиотеци "Данило Киш" и на ову тему говорио је др Жељко Бибић, специјалиста психијатрије.

"Теме за младе тицале су се емоционалне интелигенције, емоционалне писмености, невербалне комуникације и о њима се говорило у Канцеларији за младе и Гимназији 'Жарко Зрењанин', док су теме за особе средњег доба имале у фокусу јачање отпорности у сусрету са стресом и промоцију капацитета за пружање системске психолошке помоћи на локалном нивоу, као што су Саветовалиште за брак и породицу у Центру за социјални ради или Психолошко саветовалиште у Дому здравља 'Вељко Влаховић', у којим раде стручна лица едукована за пружање помоћи. За најстарије суграђане, у сарадњи са Геронтолошким центром Врбаса и Црвеним крстом Врбаса, организовали смо и предавања на тему деменције и активностима које је спречавају или успоравају", рекла је Мира Недић, чланица Савета за здравље општине Врбас ангажована на реализацији овог пројекта.

Када је у питању ментално здравље, она је подсетила да грађани увек могу да имају подршку у наведеним службама, код свог изабраног лекара или у Савету за здравље, такође, који ће своје активности и даље усмеравати у организацију оваквих и сличних трибина и радионица.

"У разговору са нашим предавачима који су учествовали у серијалу 'Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све', који су, иначе, били већином из Врбаса, наглашено је да предавања овог обима и квалитета никада нису до сада организована, посебно не у мањим градовима попут нашег града. Врбас је 10. октобар - Светски дан менталног здравља обележавао активностима током скоро целог месеца. Наш циљ је био да серијом трибина анимирамо јавност и подигнемо ниво свести о потреби чувања и јачања менталног здравља", рекла је Мира Недић и захвалила свим предавачима на издвојеном времену и уложеној енергији у успех пројекта. 

Дејан Живковић, психолог ангажован у организацији Интегратива - Психолошки центар Нови Сад, један од бројних предавача током пројекта, није крио задовољство што је имао прилику да буде део манифестације "Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све".

"У нашем друштву се недовољна пажња придаје теми менталног здравља, а овакве манифестације су одличан начин да се, не само покрене прича о тој веома важној теми, већ и да се грађани подстакну да се баве својим менталним здрављем. Кроз позитивну енергију која се шири оваквим догађајима, учесници добијају јасну поруку о значају бриге за ментално здравље, али се и ради на смањивању стигме која често прати ову тему. Некада је само једна информација, само један разговор довољан да се један живот промени на боље. С тога, ако ова манифестација промени живот само једне особе, верујем да је њезина мисија испуњена јер свет се на боље мења тако што мењамо једну по једну особу", истакао је Живковић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"