Јавности представљена "Виша математика" Драгана Ј. Томашевића

У читаоници Јавне библиотеке "Данило Киш" представљена је збирка решених математичких задатака "Виша математика", аутора Драгана Ј. Томашевића. Ово је Томашевићу, иначе машинском инжењеру, друга књига посвећена темама из области математике и у њој је осветљена и разјашњена захтевна проблематика примењене математике, док је аутор у својој првој књизи, "Елементарна математика", у фокус ставио математику за средњошколце и будуће студенте природно-математичких смерова. Уз Томашевића, о књизи је говорио и рецензент проф. др Милош Јапунџић, који је докторирао на диференцијалним једначинама на ПМФ у Новом Саду, а тренутно је запослен на Високој пословној школи у Новом Саду и интезивно се бави научним радом.

"У Библиотеци имамо обичај да промовишемо књижевну живу реч, историју овог града или ширу историју људске заједнице, појединих периода... Ретко када имамо прилику да промовишемо науку и љубав према математици, универзалном језику у природи којим говоре сви, Кинези, Срби, Руси, Американци, сви које воле и познају тајне природе и на путу су да их још више откривају. Стручни фонд Библиотеке је обогаћен данас за још један допринос у коме смо сви заједно учествовали, препознавши значај за млађи нараштај који тек треба да гради овај  свет. На леђима појединца су задаци да их усмери. Од родитеља преко учитеља, наставника до професора, да изнедримо боље од нас записавши и упорно потенцирајући знање.

Машинског инжењера Драгана Томашевића знамо као оца, супруга, истакнутог руководиоца многих предузећа у Врбасу, посланика, члана Извршног већа. Драган је успео да 'природу и друштво' споји у целину. Већина корисника библиотеке ће признати да им је математика непознаница без почетка и краја, страно тело њиховог детињства или младости. Математика је темељ само ако знаш како и на који начин представити, повезати ствари у целину. Као и код лечења, не лечи се орган, разуме се узрок, примена, функција, лечи се организам а онда се отварају већа познатија поља, која чак и обичан човек разуме. Математичар је неко ко разуме сваки језик. Универзална интелигенција математике се огледа у примерима великих умова које знамо из прошлости, Тесле, Пупина, Милеве Марић Ајнштајн, почев од Еуклида и Питагоре, Архимедеса... корен јој је у филозофији и поезији па није изненађење да математичари рецитују напамет дугачке стихове Јесењина, Његоша, Змаја, српске народне песме. Покушај да отворимо врата широка као космос је и промоција Драганове 'Више математике'. Принципи математике су присутни и применљиви у свим областима људског деловања те тако заљубљеници у ову 'гимнастику' кажу да би волели да шта год се твори буде присутно и 'око' једног математичара. Особине које иду са творењем једног таквог рада су емпатија према друштву уопште, која произилази из њеног разумевања, те тако они прави не нагињу ни лево ни десно идући право крче пут радозналим умовима који нису запљуснути тренутним ефектима екрана, светлећим манифестацијама они знају да је светлост вечна, као у причи о Прометеју. Да се ватра мора хранити као и знање, упорним ритмичним понављањима, као на арабесци великог праска. Записујмо, отимајмо од заборава. У борбама које се данас воде а које су борба дигиталног човека и аналогног човека, победиће човек", истакла је представљајући Драгана Ј. Томашевића Милијана Радовановић из Јавне библиотеке "Данило Киш".

Сам аутор објаснио је да је након књиге посвећене базној математици, дошло време да се посвети и "вишој", иако у њој проводи скоро цео живот. "Друге књиге не би било да се добро није обрадила тематика прве књиге. Књига је стварана 50 година, а од 2013, 2014. године добио сам прилику да све систематизујем и напишем, уз допуну и завршетак 2021. године. У питању је огроман посао, рађен је тимски, без чега нема доброг резултата, али и уз принцип солидарности. Уз солидарност је изашла на видело дана", рекао је Томашевић и захвалио свима онима који су суделовали у настајању књиге.

Прилог ТВ Бачка

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"