Одржан III Фестивал мађарске кухиње и традиције

Врбас је у суботу био домаћин Фестивала мађарске кухиње и традиције. Трећу по реду манифестацију на којој су се у оквиру дела програма могли пробати специјалитети мађарске народне кухиње, организовало је Културно-уметничко друштво "Сирмаи Карољ".

Посебан део Фестивала мађарске кухиње и традиције био је кутак за децу у којем су најмлађи могли да се играју и друже, али и да науче понеку реч на мађарском језику. "У општини Врбас живе 24 народа и народности, а Мађари су некада чинили значајни део становништва општине Врбас. Сада нас има знатно мање, али знамо сви да је веома важно да нашој деци укажемо на значај очувања традиције кроз песму и игру, али кроз прављење гастрономских специјалитета. Важно је да их научимо зашто се то преноси", истакла је Ливиа Боганч Андријашевић, организаторка Фестивала мађарске традиције и кухиње.

Марија Пароци, председница КУД "Сирмаи Карољ", била је задужена за печење лангоша и истакла да је омиљени специјалитет многих Војвођана веома прост. "Наши преци нису имали пара за неке скупе састојке, тако да је рецепт за лангош јако једноставан. Брашно, вода, квасац, мало шећера и соли и умесимо као тесто за питу. Оставимо то да одстоји пола сата и онда направимо мале јуфкице и развијемо оклагијом и онда печемо у врелом уљу и то је то. Ми по жељи купаца стављамо прелив са белим луком или павлаку и то је јако добар оброк, за доручак или вечеру је одлично и сви га јако воле," рекла је Марија Пароци.

У продајној изложби учествовало је десетак удружења и домаћих произвођача из целе Војводине, а на тезгама су се нашли производи за сваки укус и све генерације. Централни део манифестације био је културно-уметнички програм на којем су осим певачке групе и најмлађих чланова из врбаског удружења, наступили и гости из Куле и Фекетића. Карољ Валка из Мађарског културног савеза Војводине нагласио је да је веома важно одржавати традицију у мултинационалној средини. "Овде су удружења из скоро свих делова Војводине и то је за сваку похвалу. Желео бих да честитам удружењу из Врбаса на одличној организацији овог трећег по реду Фестивала мађарске кухиње и традиције, време је послужило и посећеност је много већа него ранијих година. Веома је важно да се негује традиција и све оно што су наши дедови и прадедови очували", рекао је Валка.

извор: РТВ

Прилог ТВ БАЧКА

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"