Амброзија прети, у току кошење закоровљених површина

Ambrozija preti, u toku košenje zakorovljenih površina, Vrbas

Првих дана септембра број поленових зрна амброзије, инвазивне коровске биљке, у већем делу земље био је и до десет пута виши од прихватљиве вредности која износи 30 зрна по метру кубном ваздуха. Према инструментима који мере вредности концентрације полена у ваздуху, засићеност је у деловима Београда, Суботици, Крагујевцу, Врбасу, Зрењанину, Чачку, Кикинди, Нишу и Сремској Митровици била је јако висока, што је изазвало реакције код алергијски осетљивих особа. 

Због свега овог екипе Пословне јединице "Чистоћа" Јавног комуналног предузећа "Комуналац" кренуле су у акцију кошења површина на којима је примећена амброзија. Послове обављају на основу уговора с Општинском управом, а локације с којих овај коров треба уклонити одређује Одељење за урбанизам, стамбене послове, заштиту животне средине и енергетски менаџмент.

"У зависности од закоровљености, комуналци косе ручно и машински. Радници 'Зеленила' парложну траву покосили су на неколико локација – дуж леве и десне стране Његошеве улице, где је у делу код моста било највише корова. Амброзија је покошена и на ливади на углу Бачке, Сремске и Данила Бојовића улице. Ова коровска биљка најзаступљенија је на ободу града, те се тренутно обавља кошење на травнатим површинама дуж бициклистичке стазе на Кулском путу", рекла је Тамара Милошевић, инг. хортикултуре и пејзажне архитектуре. 

Амброзија је веома инвазиван алергени коров. Поред служби локалне самоуправе, дужни су да је уклањају и власници и корисници јавних површина, пољопривредних поседа, путева и водотокова.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"