Одржано предавање о безбедности деце у саобраћају

Predavanje o bezbednosti dece u saobraćaju, Vrbas

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије организовала је за здравствене раднике  Дома здравља „Вељко Влаховић“ семинар о превенцији и повећању безбедности деце у саобраћају. У фокусу су били запослени на одељењима установе које су у директном контакту са децом и њиховим родитељима, а предавање насловљено „Јавноздравствени значај повреда деце у саобраћају и мере превенције“, одржала је докторка Мирјана Штрбац са Института за јавно здравље Војводине.

„Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас стални је партнер истоименој Агенцији Републике Србије и у овом случају, у сарадњи са Домом здравља, дајемо подршку промоцији заштите деце у возилима, посебно употребом разних безбедносних система. Циљ је кроз одељења педијатрије, гинекологије и патронаже, која међу првим долазе у контакт са младим родитељима, свима који превозе децу укажемо на обавезност и важност правилне употребе тих заштитних система, првенствено ауто седишта за децу, како би повећали њихову безбедност и смањили број незгода са тешким последицама“, рекла је након предавања Тијана Алекић, заменица председника општине Врбас и председница Савета за безбедност саобраћаја.

Колико је важна ова тема и употреба система заштите, најбоље сведоче статистички подаци. Наиме, саобраћајне несреће други су по реду узрок смрти деце од 2 до 14 година, одмах након заразних болести. У највећем броју случајева, у питању су разлози који су се могли предупредити, па је ово додатни подстицај да се укаже на то.

„Овај програм едукације спроводи се више од две године на територији целе Србије, а у фокус ставља здравствене раднике. Нажалост, бројке су застрашујуће и питамо се зашто су деца када су у колима са онима који их највише воле, незаштићена и изложена опасности. Идеја је да искористимо ауторитет здравствених радника и упутимо родитеље у неопходност коришћења свих мера, као и да сви делујемо на исти начин и шаљемо исте поруке и тако утемељимо основна правила безбедности“, рекла је др Штрбац.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"