Општина Врбас унапређује право на службену употребу језика

Општина Врбас припремила је неопходну документацију за учешће на конкурсу за доделу буџетских средстава органима и организацијама у Аутономној Покрајини Војводини, у чијем раду су у службеној употреби језици и писма националних мањина - националних заједница. Конкурс спроводи ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ, ПРОПИСЕ, УПРАВУ И НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ - НАЦИОНАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ.

Општина Врбас затражила је подршку за израду и постављања двојезичних табли с називом месних заједница, као и за штампање Информатора о правима из области друштвене бриге о деци на мађарском и русинском језику.

"Желели бисмо да путем овог конкурса, у циљу унапређења остваривања права на службену употребу језика и писама националних мањина - националних заједница у Општини Врбас, обезбедимо средства за набавку и постављање табли са називима месних заједница исписаних на језицима националних мањина - националних заједница који су у службеној употреби у општини Врбас, које би требале да се замене због дотрајалости претходних којима је смањена видљивост натписа. Заменом вишејезичних табли са називом месних заједница у општини Врбас биће омогућено лакше препознавање установа", наведено је, између осталог, у конкурсној пријави. У овом случају потребно је израдити и поставити четири вишејезичне табле: Прва Месна заједница, Друга Месна заједница, Трећа Месна заједница и Месна заједница Куцура.

Такође, "Одељење за друштвене делатности у Општинској управи општине Врбас је припремило Информатор о правима из области друштвене бриге о деци, у ком је описано која су то права и начин њиховог остваривања. Информатор је припремљен на српском језику и писму, али циљ је да се исти припреми, штампа и публикује и на језицима националних мањина чији језици и писма су у службеној употреби на територији општине Врбас (мађарском и русинском језику и писму)". 

Иначе, општина Врбас је мултиетничка заједница. На територији општине Врбас у службеној употреби је српски језик и ћирилично писмо, мађарски и русински језик и писмо (члан 13. Статута). У општини Врбас, према попису из 2011. године живи 3.375 Русина, што чини 8.09% укупног становништва, као и 2.464 Мађара, што чини 5.85% укупног становништва општине Врбас.
   

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"