Деца са КиМ посетила Покрајинску владу

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић био је данас домаћин деци са Косова и Метохије која бораве у вишедневној посети Врбасу и другим градовима у Војводини. Педесеторо малишана из Лепосавића, Лешка, Сочанице и Каменице током петодневне посете имаће прилику да обиђу Нови Сад, Врбас и друге градове у Војводини, фрушкогорске манастире и најзначајније културно-историјске институције.

Пожелевши деци са Косова и Метохије добродошлицу, потпредседник Ћурчић им је поручио да се у Покрајинској влади, чији су данас гости, али и целој Покрајини Војводини, осећају као своји на своме. „Пре свега као родитељ, па тек онда као потпредседник Покрајинске владе, желим да истакнем да је задатак нас одраслих да вам обезбедимо срећнију и бољу будућност, а ви треба да будете вредни, жељни новог знања, да учите, слушате родитеље и, што је најважније, да верујете у себе“, рекао је потпредседник Ћурчић и поручио им да су данас деца, а сутра одрасли људи и одговорни грађани, у чијим је рукама развој земље и наша будућност. 

Он је додао да није лако данас бити Србин на Косову и Метохији, где се безбедносна и животна ситуација за наше грађане погоршава, али да држава Србија, са председником на челу, предузима све да ти услови буду подношљиви. Потпредседник Ћурчић је гостима пожелео да током боравка у Српској Атини обогате своје знање о култури и историји наше Србије, да упознају нове приjатеље и да одавде понесу успомене за цео живот. „Ви сте нама веома драги гости, и ова институција је увек отворена за вас“, навео је Ћурчић и поручио им да лепе утиске одавде пренесу својим вршњацима у јужној српској покрајини. 

Петодневни боравак деце са севера Косова и Метохије организовали су општине Врбас и Лепосавић и Црквени  одбор цркве у изградњи Цар Kонстантин и царица Јелена у Kаменици. Миодраг Радовановић из села Каменица у општини Лепосавић, као један од организатора посете, захвалио је Покрајинској влади на гостопримству, истакавши да је боравак у Војводини за децу са Косова и Метохије вишеструко важан. Он је додао да међу њима има оних без родитељског старања, из вишечланих породица, или са болесним родитељима.

Председник Општине Врбас Предраг Ројевић казао је да је та општина недавно била домаћин српској деци из региона, а да су сада угостили малишане са Косова и Метохије. „Ова деца су оличење доброте, части, пожртвованости и храбрости, и због тога настојимо да им изађемо у сусрет, јер живе у специфичним и тешким околностима“, рекао је Ројевић истичући да Република Србија ради на томе да деца са Косова и Метохије имају подједнаке улове за живот као она у северној српској покрајини.

КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

12. авг 2022. КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

Ликовна галерија Културног центра Врбас организује у поне...

Одржана 42. "Куцурска жетва"

16. јул 2022. КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска...

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

04. јул 2022. КУЛТУРА

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

Уручењем награда за најбоља остварења и уметнике у недељу...

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

30. јун 2022. КУЛТУРА

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

Концертом филмске музике те пројекцијом филма “Не играј н...

Заказана изложба графика "Memento mori"

30. јун 2022. КУЛТУРА

Заказана изложба графика "Memento mori"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за п...