Деца из општине Лепосавић у посети Врбасу

Педесетак ученика основних школа из Лепосавића и околних села, Лешка, Каменицe и Сочанице, бораве ових дана у посети Врбасу. Њихов долазак резултат је дугогодишње интензивне сарадње општина Врбас и Лепосавић, која се оснажује у сваком новом контакту. Поводом посете пријем за децу и особе које се брину о њима, организовалi су Предраг Ројевић, председник Општине Врбас, Сања Жигић, председница Скупштине општине, и Тијана Алексић, заменица председника Општине Врбас.

„Општина Врбас настоји да буде укључена у активности које спроводи председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Србије, а то је очување културе и традиције српског народа на Косову и Метохији. Недавно смо били домаћини српске деце из Хрватске, Словеније и Мађарске, а данас смо угостили нашу децу из северне српске покрајине, Косова и Метохије, из Лепосавића, Лешка, Сочанице и Каменице, због чега изражавам велико задовољство – за нас је ово дивна прилика да их угостимо. И у наредном периоду спроводићемо овакве и сличне активности; ова деца су оличење храбрости, доброте и привржености, одрастају у специфичним и осетљивим условима и наставићемо да их подржавамо. Срце је тамо где је дом, а наше срце је заједно са њима – на Косову и Метохију“, рекао је приликом пријема Предраг Ројевић, председник Општине Врбас.  

За госте из општине Лепосавић припремљен је вишедневни програм – они ће се забављати на базенима Центра за физичку културу „Драго Јововић“ и уживати у биоскопским пројекцијама, посетиће Градски музеј, православну цркву и друге установе, а затим следи посета Новом Саду и упознавање са овим градом, као и пријем у Покрајинској влади.

Миодраг Радовановић из села Каменица у општини Лепосавић, члан Црквеног одбора формираног поводом изградње цркве у овом селу, један је од организатора ове посете Врбасу.

„Наше је велико задовољство да имамо прилику да будемо гости Врбаса и нашег домаћина, Предрага Ројевића, председника Општине, као и због могућности да видимо један леп град. У Врбасу бесплатно борави педесетак малишана, а у њиховој пратњи су, уз мене, наставници и једна докторка и медицинска сестра. И ми смо имали задовољство да недавно угостимо председника општине Ројевића и његове сараднике, и то поводом изградње цркве у нашем селу, у којој помоћ пружа, уз друге војвођанске општине, и општина Врбас. Врбас се одазива на наше позиве, посебно да учествује у хуманитарним акцијама, и поносни смо што градимо пријатељске односе. Ову посету договорили смо у пар речи и ево већ сада је реализујемо, иако је била заустављена пре само неколико дана због познатих проблема на северу Косова и Метохије. Ни ова деца, као ни цео српски народ, не одустају лако од својих циљева, и зато нас ево у Врбасу“, рекао је Радовановић.

Пријем у Скупштини општине био је прилика и за размену поклона; локална самоуправа обезбедила је свој деци поклоне за успомену на посету Врбасу, док је домаћин, председник Општине Врбас Предраг Ројевић, добио на поклон слику каменичке цркве у изградњу. На њој је записано: „Општини Врбас за неизмерну помоћ народу Косова и Метохије, као и за изградњу храма Светог цара Константина и царице Јелене у Каменици – захвални мештани села Каменице, 26. јула 2022. године“.

 

КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

23. мар 2023. КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

Ликовна галерија Културног центра Врбас организоваће у ут...

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...