Одржан Дан стрних жита и заштите биља

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Врбас организовала је данас традиционални Дан поља стрних жита и заштите биља. Пољопривредни произвођачи из општина Врбас, Србобран, Кула и Бечеј, подручја које својим ангажовањем и радом покрива ПСС Врбас, имали су прилику да се упознају са резултатима микро и макро огледа стрних жита, као и огледа из области заштите биља. 

Поред пољопривредника, који сваке године показују велико интересовање за овај догађај, презентацији су присуствовали сарадници Пољопривредне стручне службе и представници реномираних семенских кућа и заштите биља. "У огледима смо имали чак 73 сорте стрних жита - 18 сорти озимог јечма и 55 сорти озиме пшенице из укупно 14 компанија. Пољопривредна саветодавна и стручна служба Врбас ове године очекује нешто веће приносе, а пред нама је циљ да они у следећој години буду унапређени и још бољи. Радује нас велико интересовање пољопривредних произвођача и сарадња коју негујемо са њима, она је доказ да желе да производе по најсавременијим методама како би имали најбоље резултате у свом послу", рекао је Огњен Васиљевић, директор ПСС Врбас. 

Дану стрних жита и заштите биља присуствовали су Предраг Ројевић и Радивој Дебељачки, председници општина Врбас и Србобран, представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и други гости.

Иначе, Саветодавна служба ПССС ВРБАС, као део Саветодавне службе Војводине, спроводи Годишњи програм унапређења саветодавних послова у пољопривреди, који доноси Скупштина АП Војводине за сваку календарску годину. Циљ реализације Годишњег програма је повећавање нивоа информисаности и знања пољопривредних произвођача, путем едукације пољопривредних произвођача везано за технологије производње и нове трендове у појединим производним гранама и других области значајних за унапређење и развој њихових производних делатности и развој сеоских заједница у којима живе и раде. Посебна пажња се се обраћа на јачању свести о значају очувања животне средине и стварању навика за рационалну употребу средстава за заштиту биља и минералних хранива, чиме се доприноси очувању природних ресурса, а производња је економичнија, квалитетнија и здравствено безбеднија.

 

КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

20. јун 2022. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

Змајевчани и њихови гости имаће и ове године прилику да у...

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

04. јун 2022. КУЛТУРА

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

У Савином Селу одржан је 33. Невенов фестивал деце песник...

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

28. мај 2022. КУЛТУРА

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

Жири XXXIII Невеновог фестивала деце песника, који ради у...

Отворена 48. Палета младих

28. мај 2022. КУЛТУРА

Отворена 48. Палета младих

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Песничко вече Фестивала поезије младих

27. мај 2022. КУЛТУРА

Песничко вече Фестивала поезије младих

У наставку Фестивала поезије младих у четвртак је, у двор...