Расте индекс транспарентности у општини Врбас

Општина Врбас заузела је високо 22. место међу 145 јединица локалне самоуправе у Србији када је у питању истраживање "Индекс транспарентности локалне самоуправе у Србији - ЛТИ, показују резултати које је објавила Транспарентност Србија.

"Транспарентност Србија и ове године спровела је истраживање 'Индекс транспарентности локалне самоуправе у Србији - ЛТИ'. Реч је о истраживању које је спровођено 2015, 2019, 2020. и 2021. године (биле су обухваћене све општине и градови у Србији) и 2017. године (на узорку од 15 ЈЛС). Истраживање се ове, као и три претходне, године спроводи уз подршку УСАИД-а.

На основу методологије установљене 2015. године поново су оцењене и рангиране све јединице локалне самоуправе у Србији. Оцењене су и градске општине, али нису рангиране с обзиром на то да се због неједнаких надлежности не могу поредити са ЈЛС.

Општина Врбас на овом рангирању има индекс 59, на скали од 0 до 100, и налази се на 22. месту од 145 рангираних ЈЛС. То је боље у односу на ЛТИ 2021, за 14 поена и за 60 позиција на табели. Коначан резултат је сада знатно изнад просека целе Србије, који износи скромних 49.

С обзиром на то да је максимална оцена 100, и да 11 најбоље рангираних ЈЛС имају ЛТИ изнад 70, јасно је да још увек постоји велики потенцијал за раст. Свесни смо да је за постизање позитивне оцене за поједине индикаторе потребно улагање ресурса, али постоји низ мера за повећање транспарентности и јачање поверења грађана које се, ако постоји политичка и административна воља, могу спровести без улагања и са минималним ангажовањем запослених. Стога вас охрабрујемо да пре свега очувате достигнути виши ниво транспарентности, ажурирате већ објављене податке али и да размотрите где још постоји могућност раста, како би се наставио позитиван тренд", наводи се у допису Транспарентности Србија.

Општина Врбас добила је прецизан извештај и анализу о самом истраживању и методологији, као и бројне препоруке за унапређење транспарентности, те примере добре праксе, који могу бити од користи при предузимању мера за повећање транспарентности, а тиме и оцене и пласмана на наредном ЛТИ.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"