У току "Дани демократске културе" у ССШ "4. јули"

Реализујући пројекат "Квалитетно образовање за све", у Средњој стручној школи "4. јули" у току су "Дани демократске културе". Пројекат, како је саопштено, има за циљ унапређење квалитета образовања подстицањем демократске културе у формалном образовању, као и афирмацију и примену анти-дискриминаторног приступа свим ученицима.

"Наши ученици су у овом пројекту већ две године и од двадесет демократских компетенција изабрали смо да се усавршимо у вештинама за решавање сукоба, емпатији, као и да се отворимо према другим културама. Током ове недеље обележили смо 'Дане демократске културе' кроз хуманитарни турнир у фудбалу, где су ученици вежбали и усавршавали решавање сукоба, али и развијали емпатију према другим људима и њиховим потребама, па смо тако прикупили и одређену суму новца за лечење деце из наше околине. Отвореност према другим културама смо приказали кроз изложбу која је представила шароликост нација које живе у нашем граду, сличности и разлике, али, пре свега, блискост која је одлика мултинационалне заједнице као што је Врбас. Као и много пута до сада, нашим ученицима, и нама професорима помогли су: Црногорско културно просвјетно друштво 'Принцеза Ксенија' и КУД 'Петар Петровић Његош' из Ловћенца, КУД 'Сирмаи Карољ' из Врбаса, КУД 'Вук Караџић' из Темерина, Културни центар Врбаса, КПД 'Карпати', али и грађани који су нам уступили разне предмете, ношње и сувенире који су нам помогли да прикажемо мултикултуралне вредности овог града", рекла је Снежана Миљанић, професорка у ССШ "4. јули" и чланица тима који ради на реализацији пројекта "Квалитетно образовање за све".

За ову прилику у свечаној сали школе постављени су штандови са деловима националне ношње, ручним радовима, храном, музичким инструментима и другим предметима везаним за Роме, Словаке, Србе, Црногорце, Украјинце и Русине. 

 

 

 

КУЛТУРА

Одржан Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима

23. мај 2022. КУЛТУРА

Одржан Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима

Врбас је у викенду за нама био домаћин Интернационалног ф...

"Да рата не буде" - скулптуре Новака Јововића у БДП

19. мај 2022. КУЛТУРА

"Да рата не буде" - скулптуре Новака Јововића у БДП

У просторијама Драмског студија Греда у Бачком Добром Пољ...

Шарлу Лабудовићу признање  ''Капетан Миша Анастасијевић''

19. мај 2022. КУЛТУРА

Шарлу Лабудовићу признање ''Капетан Миша Анастасијевић''

Наш суграђанин Горан Лабудовић Шарло добитник је повеље ...

"Јожеф Пехан - век после" - други део

16. мај 2022. КУЛТУРА

"Јожеф Пехан - век после" - други део

Други део изложбе слика "Јожеф Пехан - век после", посвећ...

Отворена изложба слика Јожефа Пехана

28. апр 2022. КУЛТУРА

Отворена изложба слика Јожефа Пехана

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса данас је отво...