Врбас у пројекту "Подршка подстицајном родитељству"

На састанку Управног одбора пројекта "Подршка подстицајном родитељству" који спроводи Уницеф уз подршку Владе Србије и ЛЕГО фондације донета је одлука о избору нових градова и општина који ће ући у следећу фазу имплементације програма, саопштило је Министарство за бригу о породици и демографију. Од 46 приспелих пријава одабрано је двадесет осам за улазак у другу фазу програма, а једна од општина у којој се покреће пројекат је и општина Врбас.

Председница УО Славица Ђукић Дејановић је навела да је акредитација програма јачања капацитета практичара за спровођење програма завршена у систему здравства, док је акредитација у предшколству и социјалној заштити у току. Према њеним речима, у систему социјалне заштите постоји изазов да се акредитује онлајн хибридни модалитет обука, док је на шест пилот локација већ обучено 370 практичара за примену програма. Она је напоменула да су у пет јединица локалне самоуправе планирана издвајања за мере подршке родитељству у износу од приближно 67 милиона динара за 2022. годину и додала да је сличан план за наредне две године.

Ђукић Дејановић је нагласила да је доношењем одлуке о укључивању додатних 28 општина у програм "Разиграно родитељство" кључни корак ка покретању друге фазе имплементације програма и да ће се у наредне две године програм спроводити у двадесет одсто општина у Србији (укупно 33 општине) чиме се приближавамо задатом циљу да 60.000 деце и њихових родитеља осети добробит унапређених услуга. "Истраживања са родитељима у пилот локацијама, показују да је изложеност подстицајним праксама од стране родитеља и окружења већа за децу узраста од 13 до 24 месеца него за децу ранијем узрасту, од 0 до 12 месеци, а развојни исходи мерени инструментом 'Узраст и развој детета' су такође нешто бољи за децу из старијих узрасних група", закључила је Ђукић Дејановић.

Овакав одзив општина на јавни позив је добар знак повећаног интересовања за програме популационе политике и програме подршке раном развоју деце, као и усмеравању ка позитивном родитељству, али и сигуран показатељ подизања свести о значају локалних активности у промени демографске слике Србије, наводи се у саопштењу.

КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

У Градском музеју Културног центра Врбаса представљена је...

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбас отворена је из...

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...