Ројевић: Градимо нове перспективе за наш град

Поводом обележавања осме деценије од колонизације становништва из Црне Горе у Војводину након Другог светског рата, у Врбасу је  одржана свечаност под слоганом "Очи зборе што им вели срце".

Манифестацији су присуствовали председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник општине Врбас Предраг Ројевић, председник Матице српске Драган Станић, представници Владе Србије и дипломатског кора, председници великог броја општина из Црне Горе, градоначелници и председници општина из Војводине, представници Српске православне цркве и многе познате јавне личности из области науке, спорта, културе и уметности, међу којима је био и прослављени глумац и редитељ Лазар Ристовски.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић истакао је да велики број житеља општине Врбас има претке који су 1945, после највећег и најстрашнијег страдања и величанствене победе у Другом светском рату, кренули у велику, добровољну сеобу. "Оставили су све што су волели и пошли у непознато. Дошли су овде, да помогну у изградњи једног бољег живота. Да учествују у стварању бољег света. На њиховом примеру стрпљивости, суздржаности, добродушности и привржености породици, заједници, друштву и држави, учимо и данас како Врбас можемо поново учинити градом успеха и просперитета. Говорећи о прошлости ми говоримо о Врбасу у Србији будућности. Свако путовање доноси напредак. Као што је колонизација донела прогрес колонистима, староседеоцима, и целом Врбасу, тако сви ми заједно данас, градимо нове перспективе за наш град. За нашу Србију - рекао је Ројевић. 

У оквиру свечане академије емитован је филм у ком су приказане историјске чињенице и сведочења учесника колонизације о досељавању становништва из крајева погођених разарањима Другог светског рата у Војводину. Наступили су бројни уметници, међу којима гуслари Бошко Вујачић и Миломир Миљанић, Даница Црногорчевић, КУД "Захумље" из Никшића, песник Благоје Баковић.

 

 

КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

30. јан 2023. КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском је...

Отворена изложба Андреја Чикале

25. јан 2023. КУЛТУРА

Отворена изложба Андреја Чикале

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

17. јан 2023. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

Савет Фестивала поезије младих расписао је конкурс за мла...

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

28. дец 2022. КУЛТУРА

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. г...

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

27. дец 2022. КУЛТУРА

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

Веселин Мићевић, сатиричар, афористичар и песник за децу ...