Ројевић: Градимо нове перспективе за наш град

Поводом обележавања осме деценије од колонизације становништва из Црне Горе у Војводину након Другог светског рата, у Врбасу је  одржана свечаност под слоганом "Очи зборе што им вели срце".

Манифестацији су присуствовали председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник општине Врбас Предраг Ројевић, председник Матице српске Драган Станић, представници Владе Србије и дипломатског кора, председници великог броја општина из Црне Горе, градоначелници и председници општина из Војводине, представници Српске православне цркве и многе познате јавне личности из области науке, спорта, културе и уметности, међу којима је био и прослављени глумац и редитељ Лазар Ристовски.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић истакао је да велики број житеља општине Врбас има претке који су 1945, после највећег и најстрашнијег страдања и величанствене победе у Другом светском рату, кренули у велику, добровољну сеобу. "Оставили су све што су волели и пошли у непознато. Дошли су овде, да помогну у изградњи једног бољег живота. Да учествују у стварању бољег света. На њиховом примеру стрпљивости, суздржаности, добродушности и привржености породици, заједници, друштву и држави, учимо и данас како Врбас можемо поново учинити градом успеха и просперитета. Говорећи о прошлости ми говоримо о Врбасу у Србији будућности. Свако путовање доноси напредак. Као што је колонизација донела прогрес колонистима, староседеоцима, и целом Врбасу, тако сви ми заједно данас, градимо нове перспективе за наш град. За нашу Србију - рекао је Ројевић. 

У оквиру свечане академије емитован је филм у ком су приказане историјске чињенице и сведочења учесника колонизације о досељавању становништва из крајева погођених разарањима Другог светског рата у Војводину. Наступили су бројни уметници, међу којима гуслари Бошко Вујачић и Миломир Миљанић, Даница Црногорчевић, КУД "Захумље" из Никшића, песник Благоје Баковић.

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"