Обележена осма деценија колонизације из Црне Горе

У Врбасу је у суботу организована свечаност поводом обележавања осам деценија од колонизације из Црне Горе. Манифестација "Очи зборе што им срце вели" била је прилика и за потписивање Повеље о сарадњи и братимљењу између Врбаса и црногорског града Беране, коју су потписали председници ове две општине, Предраг Ројевић и Тихомир Богавац.

"У Војводину су људи и народи долазили вековима, а у великом колонистичком корпусу из свих крајева некадашње Југославије стигло је и око 6.500 породица из Црне Горе. Пре скоро осам деценија заједно са њима стигао је у Војводину и дух Његоша и Марка Миљанова, и у овој питомој и пространој равници, а онда и у сваком од нас, срео се са духом Бранка Радичевића, Лазе Костића и Милоша Црњанског. И тако су се спојила два дела истог духовног света и нашег идентитета", поручио је на свечаности председник Покрајинске владе Игор Мировић. Према његовим речима, због тога смо увек били и увек ћемо бити једно. "Зато и нема те политике која може да поремети односе између људи у Србији и Црној Гори и народа које веже пријатељство и братство, у чије је темеље, кроз велика историјска искушења, много оних најбољих положило своје животе", истакао је Мировић.

Манифестацију "Очи зборе што им срце вели" обележило је потписивање Повеље о сарадњи и братимљењу између Врбаса и Берана. "Општина Врбас (Република Србија) и Општина Беране (Црна Гора) одлучиле су да успоставе трајну сарадњу и да се братиме. Заједничка нам је намера да учврстимо узајамно пријатељство и сарадњу како би се допринело укупном напретку обе братске општине. Сарадња и развој братских односа допринеће даљем наставку и обогаћивању пријатељских веза и сарадње наших грађана, очувању заједничких вредности, традиције, културе и обичаја, са циљем даљег развоја наших локалних самоуправа у свим областима живота и рада", наводи се у Повељи коју су потписали председници општина Ројевић и Богавац.

Догађају су присуствовали и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, генерална конзулка Црне Горе у Србији Невенка Ћировић, председник општине Никшић Марко Ковачевић, председник општине Беране Тихомир Богавац, председник општине Андријевица Жељко Ћулафић, председник општине Мојковац Веско Делић, чланови Покрајинске владе, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, те представници завичајних удружења.

photo: Pokrajinska vlada, Opština Berane

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"