Министарство културе ће помоћи завршетак Позоришта

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић најавила је данас, приликом посете Врбасу, издвајање двадесетак милиона динара за завршетак радова на згради Позоришта. Према речима Гојковић, средства би требала бити одобрена веома брзо, предметни конкурс завршава се већ крајем фебруара, а општина Врбас ће, како је данас договорено, предати комисији која одлучује већ припремљени пројекат и неопходну документацију. "Овај пројекат заслужује нашу пажњу, документација је спремна и не треба ништа чекати већ брзо наставити са потребним радовима. Мислим да крајем године можемо ићи са још једним улагањем и 2023. отворити Позориште у Врбасу", истакла је Маја Гојковић, министарка културе и информисања.

"Разговарали смо о даљем развоју односа, посебну у смислу заштите културног наслеђа, али, пре свега, изградње инфраструктуре у којој би Врбашани могли да уживају у културним садржајима. Драго ми да сам данас могла и лично да се уверим у то како се добро спроводе конкурси Министарства културе и информисања, у шта се улаже новац и како то изгледа када се одређени пројекти реализују и спроводе на делу. Посебно мислим на Градски музеј Врбаса који смо у последњих неколико година помогли са више од пет милиона динара кроз шест пројеката. Сада се види колико је то једна лепа зграда са добрим поставкама у којој могу да уживају сви они које интересују овакви садржаји. Договорили смо се да се настави са улагањем у простор из зграде Градског музеја, који може да послужи као летња позорница", рекла је министарка Гојковић.

Међутим, и за министарку је, како је истакла, као и за грађана Врбаса, најважнији део посете било упознавање са ситуацијом и степеном у изградњи зграде будућег Позоришта, "неправедно запостављеног, које се гради већ три деценије". "Ради се објекту површине од око 3.000 метара квадратних, који ће када се заврши заиста бити респектабилан. Министарство културе и информисања је спремно да помогне наставак радова и ове године, на конкурсима 'Градови у фокусу', можемо да почнемо са првих 20 милина динара како би кренули поново радови. Позориште има одличну салу за 450 гледалаца и у том смислу отвара се могућност да у будућности размишљамо и о неком позоришном фестивалу који би скренуо пажњу позоришних стваралаца и публике из целе Србије, или у шире. Не сумњам да ће се Министарству културе и информисања прикључити у Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за културу, па зао очекујем да ћемо у скорије време присуствовати отварању Позоришта у Врбасу", рекла је потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић. 

Председник општине Врбас Предраг Ројевић захвалио је потпредседници Владе на најављеној подршци, али и на свему до сада учињеном, што из пројекта у пројекат унапређује културни живот у граду. "Уз помоћ Владе Србије и председника Александра Вучића Врбас се значајно развија. Постајемо поново и привредни, и спортски, али и културни центар. Општина Врбас носи епитет града културе, а посвећеност Владе Србије свим локалним самоуправама сведочи и данашња посета министарке Маје Гојковић. Разговарали смо о многим темама које могу бити важне за развој културе у општини Врбас. Као један од приоритета наше заједнице изнели смо завршетак изградње зграде Позоришта, који се гради од 1991. године, и грађани очекују да пројекат буде ускоро готов. Радује нас да ћемо за то добити подршку Министарства културе и информисања", рекао је овом приликом Ројевић.

Уз обилазак Позоришта, Маја Гојковић посетила је Градски музеј Врбас и упознала се са многим локалним историјским фактима које потврђује стална изложбена поставка, као и са плановима установе на даљем развоју и унапређењу културне понуде посетиоцима.  

Посета потпредседнице Владе Србије и министарке културе и информисања Маје Гојковић Врбасу - фото     

КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

02. нов 2022. КУЛТУРА

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" сао...