Директорки Гимназије уручена Изузетна Вукова награда за 2021. годину

Вукова награда уручена је у четвртак добитницима за 2021. годину. Добитници Вукове награде за 2021. годину су лекар, књижевник и публициста Стојан Бербер, књижевница, новинарка и уредница Душица Милановић, Народни оркестар РТС, ликовни уметник Божидар Плазинић, књижевник и драмски писац Стојан Срдић, историчар уместности и ликовни критичар Сава Степанов, музејска саветница и кустос Славица Стефановић, књижевни издавач Ратко Стоиљковић, академски сликар Добри Стојановић и режисер, сценариста и афористичар Милан Шарац. Изузетну Вукову награду за 2021. годину добили су Гимназија "Жарко Зрењанин", у чије је име награду примила директорка установе Татјана Кажић, књижевни критичар и теоретичар Јован Делић, књижевни историчар и теоретичар Душан Иванић, историчар Предраг Марковић, Српски национални савет Црне Горе и часопис "Борба".

Награда, коју додељује Културно-просветна заједница Србије, додељује се 58. пут, а имена добитника саопштио је председник жирија за доделу награде Дарко Танасковић. Он је рекао да је било много предлога (78) и то углавном веома квалитетних и да је било веома тешко одлучити, али да су све одлуке донете једногласно.

Генерални секретар Културни-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић истакао је да је од претходне доделе Вукове награде Србија остала без великог броја уметника и делатника у култури. Колико Вукова награда представља велику част за њене добитнике толико и њени добитници представљају велику част културно-просветној заједници и култури и науци Србије, рекао је Ајдачић. Он је пожелео да наредне године награда буде додељена без корона вируса и без маски.

Помоћница министарке културе и информисања Славица Трифуновић истакла је да ће једног дана истраживачи овог периода о људима који су били важни за културу моћи да се информишу читајући о добитницима Вукове награде. Како је рекла, Вукова награда је "залог за будућност" и "живо сведочанство виталности уметности и науке овог времена", као и да име Вука Караџића обавезује.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"