Директорки Гимназије уручена Изузетна Вукова награда за 2021. годину

Вукова награда уручена је у четвртак добитницима за 2021. годину. Добитници Вукове награде за 2021. годину су лекар, књижевник и публициста Стојан Бербер, књижевница, новинарка и уредница Душица Милановић, Народни оркестар РТС, ликовни уметник Божидар Плазинић, књижевник и драмски писац Стојан Срдић, историчар уместности и ликовни критичар Сава Степанов, музејска саветница и кустос Славица Стефановић, књижевни издавач Ратко Стоиљковић, академски сликар Добри Стојановић и режисер, сценариста и афористичар Милан Шарац. Изузетну Вукову награду за 2021. годину добили су Гимназија "Жарко Зрењанин", у чије је име награду примила директорка установе Татјана Кажић, књижевни критичар и теоретичар Јован Делић, књижевни историчар и теоретичар Душан Иванић, историчар Предраг Марковић, Српски национални савет Црне Горе и часопис "Борба".

Награда, коју додељује Културно-просветна заједница Србије, додељује се 58. пут, а имена добитника саопштио је председник жирија за доделу награде Дарко Танасковић. Он је рекао да је било много предлога (78) и то углавном веома квалитетних и да је било веома тешко одлучити, али да су све одлуке донете једногласно.

Генерални секретар Културни-просветне заједнице Србије Живорад Ајдачић истакао је да је од претходне доделе Вукове награде Србија остала без великог броја уметника и делатника у култури. Колико Вукова награда представља велику част за њене добитнике толико и њени добитници представљају велику част културно-просветној заједници и култури и науци Србије, рекао је Ајдачић. Он је пожелео да наредне године награда буде додељена без корона вируса и без маски.

Помоћница министарке културе и информисања Славица Трифуновић истакла је да ће једног дана истраживачи овог периода о људима који су били важни за културу моћи да се информишу читајући о добитницима Вукове награде. Како је рекла, Вукова награда је "залог за будућност" и "живо сведочанство виталности уметности и науке овог времена", као и да име Вука Караџића обавезује.


КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

02. нов 2022. КУЛТУРА

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" сао...