Грађанима три милиона динара за замену прозора и врата

Општина Врбас склопила је данас 35 уговора са грађанима о суфинансирању пројеката унапређења енергетске ефикасности на стамбеним објектима заменом прозора и врата. Укупно је издвојено три милиона динара а средства за уградњу нове ПВЦ столарије заједно су обезбедили Министарство енергетике и општина Врбас, у оквиру првог позива спровођења енергетске ефикасности у локалним самоуправама. На основу јавног огласа услове је испунило 35 породица, којима су уговори додељени у сали Скупштине општине Врбас.

"Уговоре је добило 35 породица у општини Врбас, који су испунили критеријуме из јавног огласа, који општина спроводи заједно са Министарством енергетике и Владом Србије. Дакле, 35 породица имаће вишеструке финансијске уштеде. Уговори вредни три милиона динара о унапређењу енергетске ефикасности кроз замену прозора на стамбеним објектима, представљају наставак политике претварања Врбаса у енергетски ефикасан град, коју спроводимо последњих година и коју је потврдила и Светска банка", рекао је председник општине Врбас Предраг Ројевић.

Према његовим речима, општина Врбас планира да у програм енергетске ефикасности који омогућује да се упола цене обезбеде дугорочне уштеде у кућном буџету и удобан и комфорнији живот, укључи све грађане којима је замена столарије неопходна.

"Користи од програма енергетске ефикасности су вишеструке. Поред тога што ће за замену прозора плаћати само половину цене, имаће и дугорочну добробит јер ће плаћати мање рачуне за грејање и струју, а уједно ће имати боље грејање, а лети бољу климатизацију. Тако ћемо сви заједно допринети заштити животне средине, јер ћемо смањити потрошњу енергије и употребу енергетских ресурса", казао је Ројевић.

Милан Глушац, руководилац пројекта у општини Врбас, саопштио је да је на конкурс стигло 57 пријава, од којих је седам било неблаговремено, док је од преосталих 50 укупно 35 добило финансијску подршку за реализацију. "Све је спроведено под надзором Министарства рударства и енергетике. Грађани који добили средства имају прилику да оптимизују своје објекте на енергетском нивоу. Трудили смо се да помогнемо грађанима у конкурисању, да у њихово име прикупимо документацију која је лакше доступна нама, како би им смањили трошкове и уштедели време. Очекује нас реализација на терену и надам се да ће и овај део протећи без проблема, као и све до сада. Важно је да нас у наредном периоду очекују нови различити конкурси од стране Министарства рударства и енергетике и локалне самоуправе, јер општина Врбас јесте један од лидера на пољу енергетске ефикасности већ дужи низ година. Да би то и у будућности остало тако, Скупштина општине је на претходном заседању донела план у вези са унапређењем енергетске ефикасности, који нам обезбеђује да будемо конкурентни и пожељни као партнери у реализацији пројеката у овој области", рекао је Глушац.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"