Куће за 13 избегличких породица

У општини Врбас ускоро ће 13 избегличких породица добити сеоске куће са окућницом вредне 17 милиона динара. Куће се додељују у оквиру Регионалног стамбеног програма који се реализује уз подршку Европске уније.

"У наредне две недеље очекујемо потписивање уговора са корисницима. У току су још два програма, поделе огревног дрвета и финансијске помоћи избегличким породицама и материјално угроженим породицама, као и градња 14 станова за избегла лица", рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа за социјална питања и избегла и расељена лица.

Она је нагласила да Врбас "спада међу лидере у региону када је у питању решавање избегличког питања". "До сада смо само кроз Регионални стамбени програм збринули 69 породица, доделом 29 кућа, 26 пакета грађевинског материјала и 14 станова. Општина Врбас је са припремљеним пројектима учествовала на сваком конкурсу како бисмо обезбедили кров над главом, као главно животно питање за сва избегла лица, али и све друге врсте подршке. Наравно, општина Врбас у оквиру свог буџета обезбеђује подршку и помоћ за материјално угрожене породице", истакла је Илић.

Избегличке породице су куће добиле на конкурсу који је окончан средином лета, а кључеве и уговоре ће добити до средине јануара 2022. године.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да трајно стамбено збрине најугроженије избегличке породице из ове четири земље. Програмом у Републици Србији руководи Комесаријат за избеглице и миграције. Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"