Новчана подршка за рад Социјално-економског савета

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић уручио је данас уговоре локалним самоуправама које су добиле средства по јавном конкурсу за финансирање или суфинансирање програма развоја и деловања локалних социјално-економских савета.

Један од уговора припао је општини Врбас и према њему је за развој и деловање Социјално-економског савета издвојено 220.000 динара. Уговор у Покрајинској влади потписала је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Подршка коју у овом пројекту пружа Покрајински секретаријат за привреду и туризам "има за циљ успостављање и остваривање делотворног и континуираног социјалног дијалога по питањима из надлежности локалне самоуправе, од интереса за запослене и послодавце, ради развоја и деловања локалног социјално-економског савета, кроз подршку у радном ангажману координатора/секретара Савета и стварања услова за редован рад, развој и деловање, у складу са законом", наводи се у уговору.

Ресорни секретар је рекао да Покрајинска влада, односно Покрајински секретаријат за привреду и туризам, подржавају укупан рад Покрајинског социјално-економског савета и савета у локалним самоуправама са око 12 милиона динара годишње, са циљем ефикаснијег социјалног дијалога који, према његовим речима, нема алтернативу.

„Важно је позвати представнике локалних самоуправа које нису основале социјално-економске савете на територији АП Војводине да их оснују. Спремни смо да им помогнемо и финансијски и искуством, те да их упутимо и на оне јединице локалне самоуправе где савети добро послују, јер сматрамо да је то радно тело место на ком заједнички могу деловати послодавци, синдикати и сви заинтересовани учесници у привредном животу. Дијалог нема алтернативу, а сами социјално-економски савети јесу институционални начин решавања проблема запослених, послодаваца и синдиката“, рекао је Иванишевић.

Он је додао да данас једна четвртина јединица локалне самоуправе на територији АП Војводине има социјално-економске савете, те да Секретаријат разговара са свим социјалним партнерима, превасходно са Удружењем послодаваца Војводине, како би се активније укључили у формирање савета где постоје услови за то.

„Резултат свих иницијатива јесте побољшање положаја радника, и то је политика и Покрајинске владе и  Секретаријата за привреду. Социјално-економски савети имају циљ да се права радника боље поштују и да заједно на једном месту могу да разговарају представници локалних самоуправа, синдиката и послодаваца. Наставићемо разговоре о оснивању нових савета, јер је то начин да се побољша целокупна привредна клима на територији Војводине“, додао је покрајински секретар.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"