Саопштење ЈКП "Пречистач Врбас – Кула"

Општина Врбас је одговорна према својим грађанима и према животној средини и зато тежи за достизањем прописаних стандарда квалитета. Потврда  тога  је и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода (ЦППОВ), саопштено је данас из ЈКП "Пречистач Врбас – Кула".

"Главни мотив за изградњу овог постројења био је смањење негативних утицаја на животну средину, пре свега заштита и побољшање квалитета воде у Великом бачком каналу и побољшање санитарних и здравствених услова у општинама Врбас и Кула, Црвенки и околним селима. Директни бенефит овог подухвата првенствено јесте у циљу смањења загађења Великог бачког канала, то је практично први корак у чишћењу тренутно загађених водотокова у наведеним општинама, становништво и привреда одвођењем својих отпадних вода на централно постројење за пречишћавање на тај начин испуњавају своје обавезе пречишћавања санитарних и индустријских вода".

ЈКП "Пречистач Врбас – Кула" континуирано спроводи бројне анализе, одржавање и мониторинг праћења рада постројења. Да не би долазило до проблема у загушењу инсталација, систему канализационе мреже и на самом постројењу, грађани могу дати највећи допринос. Пре свега, тако што ће водити рачуна да не бацају у одводе предмете због којих долази до загушења дела инсталација за одвођење отпадних вода у домаћинствима. Ако такав отпад прође у систем одвођења отпадних вода и дође до централног постројења за прераду отпадних вода, отежава систем функционисања пречишћавања отпадних вода", рекао је ВД директор ЈКП "Пречистач Врбас – Кула" Миљко Миљанић.

Постоје ствари које се никада не смеју бацати у тоалете, попут штапића за уши и тупфера за скидање шминке, влажних марамица, дечијих пелена, хигијенских уложака, ханзапласта, и томе слично. Уколико се будете одговорно понашали и применили ове савете избећи ћете проблеме са чишћењем и отпушавањем интерних инсталација за одвођење отпадних вода, а уједно помоћи да постројење за пречишћавање отпадних вода несметано ради. У том циљу се препоручује да предмете који нису биоразградиви не бацате у одвод било којим путем (у судоперу, wc шољу и интерне ревизионе шахте) јер, осим што чините комунални прекршај успоравате и рад ЦППОВ, поручују из ЈКП "Пречистач Врбас – Кула".

КУЛТУРА

Од среде изложба колажа Иване Флегар

28. нов 2021. КУЛТУРА

Од среде изложба колажа Иване Флегар

Ликовна галерија Културног центра Врбаса припремила је за...

Награда „Небојша Деветак“ за есеј „Порицање као игра огледала код Црњанског“

11. нов 2021. КУЛТУРА

Награда „Небојша Деветак“ за есеј „Порицање као игра огледала код Црњанског…

Жири за доделу награде „Небојша Деветак“ за најбољи прило...

"Double Trouble" Петра Шушулића у Ликовној галерији КЦ

10. нов 2021. КУЛТУРА

"Double Trouble" Петра Шушулића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Од уторка изложба слика Петра Шушулића

08. нов 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Петра Шушулића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за у...

Резултати конкурса "Љуљашка ветрова"

29. окт 2021. КУЛТУРА

Резултати конкурса "Љуљашка ветрова"

Јавна библиотека "Данило Киш" саопштила је данас резултат...