Општина Врбас увећала помоћ породицама са децом

"С циљем унапређења ефикасности пронаталитетне политике, општина Врбас је на последњој седници локалног парламента  изменила и допунила Одлуку о финансијској подршци породици са децом. Од сада ће породице добијати помоћ општине у износу од 100.000 динара за бебе које се роде 01. јануара и 20. октобра, на Дан општине Врбас Такође, убудуће ће треће и свако наредно дете у породици имати право на накнаду, односно регресирање трошкова боравка у предшколској установи где су родитељи ослобођени плаћања 100%, као и породице у којима постоји болесно дете, а регресира се свако дете из исте породице које користи услуге Предшколске установе, саопштила је Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања.

"Поред свих трошкова које имају, помоћ коју општина додељује треба да представља олакшавајућу околност свим родитељима. Поред материјално и социјално угрожених породица, локална самоуправа је акценат ставила и на пронаталитетну политику. Још једна од новина је да право на регресирану цену ужине у износу од 50% имају ученици основних школа у општини Врбас, корисници дечијег додатка, уместо досадашњих 20%. Ученици средњих школа који су треће или неко од наредне деце у породици, имаће право на 100% регресиране трошкове аутобуског превоза од места становања до школе", рекла је Илић.

Део нове одлуке, која иначе ступа на снагу од 01. јануара 2022. године, односи и на студенте. Према њеним речима, студенти ће убудуће имати право на студентску стипендију под следећим условима: да су уписали једну од година основних академских или струковних студија; студенти који студирају на терет буџета; да нису навршили 26 година живота; да током студија имају просечну оцену најмање 9,00; да током студија нису обнављали ниједну годину; да су положили испите из претходних година; и да имају пребивалиште на територији општине Врбас најмање три године.

"Општина је по први пут ове године обезбедила свим ђацима првацима бесплатне уџбенике. На основу ових измена и допуна, треће дете у општини Врбас имаће право на регресиране трошкове вртића у износу од 100%, као на ужину у основној школи, регресирану цену карте у износу од 100% у средњој школи и на факултету. Све време школовања трећег или наредне деце у породице, биће на терет општине Врбас. У процедури је израда информатора о правима из области о друштвеној бризи о деци, који ће представљати водич грађанима која све права могу да остваре не само у нашој општини, већ и које су помоћи државе, дакле помоћ од свих нивоа власти. Сва права биће сабрана на једном месту", појаснила је Илић.

КУЛТУРА

Од среде изложба колажа Иване Флегар

28. нов 2021. КУЛТУРА

Од среде изложба колажа Иване Флегар

Ликовна галерија Културног центра Врбаса припремила је за...

Награда „Небојша Деветак“ за есеј „Порицање као игра огледала код Црњанског“

11. нов 2021. КУЛТУРА

Награда „Небојша Деветак“ за есеј „Порицање као игра огледала код Црњанског…

Жири за доделу награде „Небојша Деветак“ за најбољи прило...

"Double Trouble" Петра Шушулића у Ликовној галерији КЦ

10. нов 2021. КУЛТУРА

"Double Trouble" Петра Шушулића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Од уторка изложба слика Петра Шушулића

08. нов 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Петра Шушулића

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за у...

Резултати конкурса "Љуљашка ветрова"

29. окт 2021. КУЛТУРА

Резултати конкурса "Љуљашка ветрова"

Јавна библиотека "Данило Киш" саопштила је данас резултат...