Обележени Дан ослобођења и Дан општине Врбас

У Врбасу је данас полагањем венаца на спомен обележја погинулим борцима и жртавама фашистичког терора у Врбасу, а затим свечаном седницом Скупштине општине на којој су уручене Награда општине Врбас и Посебно признање, обележен 20. октобар - Дан ослобођења Врбаса у Другом светском рату и Дан општине Врбас.

Обраћајући се присутним грађанима окупљеним крај споменика у центру града, Ројевић је истакао да су у темеље града у којем живимо "неразрушиво узидани храброст, слобода, мир и правда". "Ми смо потомци хероја који су гинули у борби против фашизма, да би смо ми данас живели у миру. Од Козаре и Сутјеске, до ослобођења Врбаса и пробоја Сремског фронта. Њихови подвизи и њихове жртве обавезују нас да им искажемо посебну захвалност и поштовање. На данашњи дан, 20. октобра 1944. године наши преци који су се храбро борили, однели су велику победу у рату против фашизма. Тог 20. октобра Врбас је закорачио у светлу зору мира и слободе. Наша је дужност да стално подсећамо на немилосрдни, геноцидни план да се истребе цели народи. Обавезни смо да истину о страшном времену монструозних злочина Хитлерове фашистичке хорде преносимо младим генерацијама. Наша је дужност да памтећи историју и поштујући жртву оних који су положили своје животе за нашу слободу, градимо бољу будућност. Наша посвећеност слободи, миру и просперитету треба да представљају наше најјаче упориште", поручио је Ројевић.

Венце на спомен гробницу на Градском гробљу, у којој леже посмртни остаци бораца народно-ослободилачког умрлих у врбаској болници током 1944. и 1945. године, као и све жртве фашистичког терора страдале приликом уласка окупаторских трупа у Врбас 1941. године, затим на споменик свим жртвама ратова у бившој СФРЈ од 1991. до 1999. године, споменик страдалим војницима Црвене Армије, а, на крају, и на споменику жртвама фашизма у центру Врбаса, положили су: представници општине Врбас - Предраг Ројевић, председник општине, Сања Жигић, председница Скупштине општине, и Тијана Алексић, заменица председника општине, делегација Општинске организације СУБНОР-а, други секретар Амбасаде Русије у Србији Андреј Бураров, затим Полицијске станице Врбас, локални одбори Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Српске радикалне странке и Покрета уједињених пензионера Србије, Основне школе "20. октобар", као и организације СУБНОР-а суседних општина.

На славне дане НОБ-а и обавезу неговања тековина никлих на херојству вечних јунака, подсетио је Вељко Миловић, председник организације СУБНОР општине Врбас.

Након полагања венаца одржана је свечана седница СО Врбас, којој су присуствовали бројне званице, представници републичких и покрајинских органа власти, представници Војске Србије и Полиције, верских заједница, суседних општина и градова, такође и појединих градова суседних држава, националних савета, организација, удружења и установа.

Отварајући седницу Сања Жигић, председница локалног парламента, захвалила је свим институцијама, појединцима и организацијама који су на адресу општине Врбас упутили честитке поводом 20. октобра - Дана ослобођења и Дана општине. "И овом приликом желим да истакнем наше задовољство што живимо у општини која представља мултинационалну заједницу у којој влада толеранција, међусобно уважавање и поштовање. Честитајући Дан општине свим грађанима општине Врбас, желим да истакнем наше опредељење и  одлучност да радимо заједно у интересу грађана и општине Врбас и да истрајемо у намери да Врбас постане погодно место за живот, општина у којој ће своју шансу и могућност за живот, рад и стваралаштво видети сви људи добре воље који желе да живе од свог рада", истакла је Жигић.

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, поручио је са говорнице да су Дан ослобођења Врбаса и Дан општине Врбас прилика да се награде најбољи појединци и истакну најважнији пројекти на којима се ради.

"Врбас је ове године више него икада инвестирао у развој свих насеља. Инвестирали смо у развој Куцуре, Равног Села, Савиног Села, Бачког Доброг Поља, Змајева у Врбаса. Градимо водовод, канализацију, путеве, домове културе. И то је само мали део наших планова. Ове године смо посебну пажњу поклонили унапређењу услова образовања деце Врбаса. У потпуности реконструишемо Основну школу 'Светозар Милетић', улажемо у енергетску ефикасност четири вртића, унапређујемо безбедност ученика. Уверен сам да ћемо следеће године Дан општине Врбас обележити у унапређеном амбијенту Културног центра, у новој, модерној позоришној дворани. То Врбас заслужује, то заслужују грађани Врбаса. У дану када обележавамо наш празник, ми пажљивије и срчаније мислимо о својој будућности. Посвећени смо храбрим појединцима који данас у миру и слободи чине дела и подвиге вредне поштовања. Награђујемо их највишим признањем за њихове успехе и допринос нашој заједници. Вредновањем њихових дела ми потврђујемо да тежимо да градимо јачи, просперитетнији, богатији, уређенији, развијенији Врбас", рекао је Ројевић и саопштио имена којима су припала овогодишња признања.

Награду општине Врбас за 2021. годину добила је кошаркашица Маша Јанковић, која је заједно са репрезентацијом Србије освојила златну медаљу на Европском првенству у кошарци, а постхумно је Посебним признањем награђен Љубомир Сворцан, за допринос развоју Врбаса. Овогодишњем лауреату и ћерци преминулог Сворцана, награде које чине плакете, уметничке слике и новчани износ, уручио је Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

"Прве кошаркашке кораке направила сам у Врбасу и ту је препознат мој таленат. После пуно година напорног рада и одрицања, ова година је круна мог успеха и могу да вам обећам да је ово прва у низу медаља које ћу донети у свој родни град. Захваљујем се пуно људима из Врбаса који су ме подржали и бодрили, а највећу захвалност дугујем мојој породици која је у мојим успонима и падовима била уз мене", рекла је награђена Маша Јанковић.

Задовољство због Посебног признања које је постхумно додељено Љубомиру Сворцану, угледном привреднику, једном од важних актера година најснажнијег развоја Врбаса, није крила ни његова ћерка, која је примила признање, уз речи да део заслуга за ову данас одлуку припадају многим сарадницима са којима је Љубомир радио, увек вођен љубављу према свом граду. Породица Сворцан, како је речено, преусмериће новчани део награде у реконструкцију Основне школе "Светозар Милетић".

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"