Пријем за младе песнике, финалисте ФПМ

Председник општине Врбас Предраг Ројевић уприличио је данас пријем за младе песнике, финалисте 53. Фестивала поезије младих.

"Врбас је град који много пажње поклања култури и писаној речи. Врбас је град културе. Фестивал поезије младих, као једна од најзначајнијих манифестације ове врсте у региону, представља догађај од изузетне важности, како за општину Врбас, тако и за Војводину и целу Србију. Надам да ћемо се догодине видети у унапређеном амбијенту Културног центра. Ове године смо обезбедили више од 100 милиона динара за изградњу позоришне дворане у згради Културног центра, о којој више од три деценије сањају сви Врбашани", рекао је обраћајући се песницима Ројевић. Он је посебно истакао чињеницу да су у Врбасу своју песничку афирмацију доживели најутицајнији песници данашњице, а део ФПМ у својству гостију била су најзначајнија песничка имена у новијој историји региона.

"Општина Врбас јесте и биће поуздан партнер Фестивала поезије младих, данас и у будућности. Фестивал је један од симбола Врбаса. Уверен сам да ће још дуго песници који своје прве значајне кораке праве овде, у нашем граду, бити незаобилазан чинилац српске књижевности", поручио је Ројевић.

Пријему су присустовали финалисти 53. манифестације посвећене поезији: Слађана Бушић, Ксенија Голубовић, Дуња Ожеговић, Тамара Радевић, Есма Сарић, Викторија Ћосић, Шимон Цубота и Раде Шукић, Драгица Стојановић, Снежана Николић и Анђела Пендић.

У име организатора Фестивала поезије младих, на пријему код председника општине Врбас били су и Бранислав Зубовић и Горан Лабудовић, секретар и председника Савета ФПМ, као и Бојан Периз, директор Културног центра Врбаса. Они су искористили прилику и јавно захвалили локалној самоуправи на безусловној и континуираној подршци манифестацији, која је уз једино на основу квалитета и талента биране младе песнике и брижљиво осмишљене пратеће програме, промоције и гостовања, обезбедила да Фестивал поезије младих израсте у један од најпрестижнијих песничких скупова у Србији и државама окружења. 

Уз председника општине Предрага Ројевића, младе песнике дочекали су и Марија Милинић, помоћница председника за област културе и образовања, и Мира Недић, начелница Одељења за друштвене делатности.  

Фестивал поезије младих установљен је 1968. године, када је у Врбасу одржана одржана песничка манифестација "Мај равнице и младости". Током 53 године постојања на адресу фестивала стигло је више хиљада радова. У претходне 53 године Фестивал поезије младих и Врбас, угостили су најзначајнија песничка и књижевна имена, од Десанке Максимовић, Оскара Давича, Густава Крклеца, Бранка Ћопића до Душка Трифуновића, Матије Бећковића, Рајка Петрова Нога, Владимира Пиштала и других.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"