Потпредседница Владе Зорана Михајловић посетила Врбас

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас у у Врбасу  уговоре о реконструкцији Основне школе "Светозар Милетић" и четири вртића Предшколске установе "Бошко Буха" - "Ливадица", "Бубица", "Полетарац" и "Вила". Након завршетка радова у овим образовним објектима рачуни за електричну и топлотну енергију бити знатно умањени, а укупна емисија угљен-диоксида биће смањена за 40 одсто, односно за око 400 тона годишње, најавила је потпредседница Владе. Вредност радова, који почињу крајем месеца и требало би да буду готови до априла наредне године, је скоро 1,5 милиона евра.

Михајловићева је рекла да је ово наставак пројекта подизања енергетске ефикасности и управљања енергијом, који Министарство реализује заједно са јединицама локалне самоуправе и Амбасадом Швајцарске.

"Када у априлу буду готови радови, сви ћемо имати прилику да видимо како ће овај и остали објекти изгледати и колико пројекат значи. Новац који смо издвојили није мали, али ће уштеде бити још веће и, што је још важније, емисија угљен-диоксида биће мања за 400 тона годишње, а ако рачунамо и Крушевац, Параћин и Ужице, где се такође спроводи овај пројекат, онда је то 1.500 тона мање. Ово је део нашег дугорочног циља смањења потрошње енергије за 40 одсто до 2030. године. Такође, план је да имамо бар 50 процената енергије добијене из обновљивих извора и то је заједнички посао Владе, локалних самоуправа, али и свих нас, и да нашу децу учимо о томе шта је енергетска ефикасност и колико је енергија битна. Тек када тај циљ постигнемо можемо да говоримо о зеленој агенди и о томе да се трудимо да имамо здравију животну средину“, истакла је она.

"Задовољство је што имамо прилику да будемо део овог пројекта, који је један од приоритета свих локалних самоуправа у округу. Осврнуо бих се и на чињеницу да шест од 12 локалних самоуправа учествује у пројекту подизања енергетске ефикасности. Позивам све суграђане да прате кораке како би спремно дочекали примену и у овој и наредној години", рекао је Милан Новаковић, начелник Јужнобачког округа.

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, истакао је овом приликом да локална самоуправа коју води жели да буде лидер у енергетској ефикасности. "Ово је значајан пројекат и за нашу децу и за све запослене у предшколској установи и основној школи. Један од приоритета у раду је образовање и надам се да ћемо уз даљу помоћ Министарства рударства и енергетике радити на побољшању услова у свим образованим установама", поручио је Ројевић.

Урс Шмид, амбасадор Швајцарске у Србији, изразио је велико задовољство што заједно са потпредседницом Владе и министарком присуствује потписивању уговора за имплементацију мера енергетске ефикасности. "Швајцарска заједно са Министарством рударства и енергетике подржава овај пројекат и уједно промовише увођење европске енергетске награде и мера за побољшање енергетске ефикасности у јавним зградама у локалним самоуправама. Такође, подржавамо програм снабдевања топлотном енергијом у Врбасу у периоду од 2021. до 2030, који пружа основу за енергетску транзицију", рекао је амбасадор.

Након потписивања уговора потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике најавила је да ће Министарство почетком септембра расписати јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле, као и да ће до краја године бити други позив за замену столарије.

"Очекујем да све локалне самоуправе најпре заврше свој део посла за први позив. Нису све расписале јавни позив за компаније. Чекамо и да се формирају комисије и да средином августа буду расписани позиви ка грађанима. Други позив ће бити у децембру и позивам све градове и општине да се пријаве. Имаћемо сваке године три позива, али не смемо да дозволимо да пројекат траје наредних 20 године. План је да за пет година подигнемо енергетску ефикасност на виши ниво, а за то ћемо издвојити око 150 милиона евра годишње", рекла је потпредседница Владе. Она је додала да ће почетком септембра Министарство расписати јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле, а да ће процедура бити као и за пројекат замене столарије и да ће држава обезбедити половину потребних средстава.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"