Министар Недимовић у посети Змајеву

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, заједно са Чедомиром Божићем, покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство, посетио је данас породичну компанију "Novi Trading NS" у Змајеву, и упознао се на лицу места са развојем и модернизацијом овог успешног породичног бизниса у пољопривреди, покренутог 2001. године. Ова компаније од прошле године располаже системом са селектовање и паковање кромпира, што је бизнис подигло на нови ниво и учинило га конкурентним са многим страним компанијама, које само због тога извозе знатне количине ове културе у Србију.

Недимовића и Божића дочекали су Марко Христић, један од власника компаније, и Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

"Ово што смо видели данас је оно што треба Србији. Највише бих волео да оваква два погона могу 'пресликати' у западну Србију, тамо где смо прошле године имали проблема са ивањичким кромпиром, у Катиће, у Прилике, или било које друго село. Био бих тада најсрећнији човек на свету и решили би све проблеме. Ми кромпира имамо, али морамо да га селектујемо и упакујемо како тржиште хоће. Налазимо се у једној рупи; са једне стране имамо тражњу од трговинских ланаца, са друге имамо кромпир, али немамо средину, а то је управо оно што ради 'Novi Trading NS'. Молио сам пољопривреднике у Ивањици да заједно са државом крену у куповину машине за селектовање и паковање кромпира, субвенционисаћемо пола суме, и у подизање једне хладњаче, само да нам не пропада род. Није ово 1974. година када се кромпир паковао само у гајбице и џакове. Пољопривредници се премишљају, потребан им је снажнији предузетнички дух, као и део око трговине, суштина је у паковањима, купац само то посматра, роба нам је добра, али паковање данас има приоритет", рекао је Недимовић.

Чедомир Божићем, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, истакао је да погон изгледа импресивно и да их је потребно што више у Војводини и Србији. "Наш секретаријат има неколико конкурсних линија које субвенционишу набавку оваквих система и у будућности ћемо сигурно подржавати овакве пројекте и овакве фирме. Потребни су нам модерни произвођачи поврћа, као што је 'Novi Trading NS', и интересовање расте, што је добро, не само у производњи кромпира већ и краставаца, као што је случај у Госпођинцима где је отворена једна фирма немачког инвеститора за паковање овог поврћа и извоз на немачко тржиште", рекао је Божић.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић оценио је да за локалну самоуправу пословање снажних и модерних пољопривредних газдинстава и компанија има немерљив значај, јер се и развој општине базира на развоју пољопривреде, као примарне привредне гране. "Своју развојну политику засновали смо на развојној политици Владе Србије и председника државе Александра Вучића, а то је да је пољопривреда дефинисана као приоритетна грана. Врло нам је значајно да наша газдинства и компаније функционишу добро, а ту им снажну подршку пружају Влада Србије и Покрајинска влада, на чумо смо им захвални и ми као локална самоуправа", рекао је Ројевић.

Марко Христић, један од власника компаније, рекао је да "Novi Trading NS" ове године кромпир узгаја на 80 хектара, за 20 одсто више него претходне. "Постројење за селектовање инсталирали смо прошле године и оно је додатно унапредило наше пословање. Бавимо се производњом кромпира већ две деценије, услужно и за индустрију, али смо тек сада успели да упакујемо и финални производ и понудимо га маркетима. Док нисмо модернизовали сам процес било је веома тешко, борили смо се са неопраним кромпиром кога има на све стране, а сада конкуришемо увозном кромпиру. Сада је много лакше", рекао је Христић.

"Novi Trading NS" као основну делатност води производњу пољопривредних производа, увоз и извоз прехрамбених и пољопривредних производа, те сировина за прехрамбену индустрију. Компанија представља "спој иновација, искуства и стручности и то је оно због чега је бирају бројни клијенти".



 

  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"