Одржана VIII седница СО Врбас

Скупштина општине Врбас усвојила је ребаланс буџета за 2021. годину. Нова општинска каса сада је пројектована на 1.700.810.990 динара, за 51,6 милиона динара више него раније планираних 1.649.151.430 динара, уз најаву суфицита од 15,3 милиона динара. Буџет за 2021. годину већи је за више од осам одсто, односно за 152,4 милиона динара, у односу на буџет за 2020. годину.

Образлажући први ребаланс у 2021. години, председник општине Врбас Предраг Ројевић најавио је "улагања у више од 20 великих инвестиција у области комуналне инфраструктуре, образовања и културе, највећа у последњих 30 година, које ће омогућити квалитетнији живот свих становника Врбаса". "Уређење комуналног система, завршетак водоводне и канализационе мреже, реконструкција школа и вртића, као и уређење улица и атарских путева спадају у наше главне приоритете. Један од наших императива су и нова радна места. Зато радимо на отварању нове индустријске зоне која ће нам омогућити да обезбедимо нове фабрике и посао за становнике Врбаса. Снажну подршку у реализацији великог броја пројеката пружа нам Покрајинска влада", рекао је Ројевић. Предложени ребаланс добио је подршку владајуће коалиције СНС - СПС, као и подршку партнера из Покрета социјалиста, Јединствене Србије и СРС.

На предложени ребаланс опозициони одборници ГГ "Ослободимо Врбас" уложили су више од 150 амандмана, али су сви они након вишечасовне расправе одбијени.

Осма седница Скупштине општине, која је трајала више од 20 часова, почела је минутом ћутања и утврђивањем престанка мандата одборника Мирка Фатушића, услед смрти, као и потврђивањем мандата новог одборника у локалном парламенту Славка Черњуша. До промена је дошло и у руководству општине Врбас; оставку на место заменика председника општине дао је Милан Глушац, бивши председник општине и дугогодишњи радник Општинске управе, кога је на функцији заменика председника општине Врбас, на предлог Предрага Ројевића, заменила Тијана Алексић.

У наставку седнице, подршку владајуће већине добили су и одлука о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Врбас за 2020. годину, одлука о распореду, почетку и завршетку радног времена у Апотекарској установи, затим одлука о продужењу важења одлуке о доношењу локалног акционог плана за енергетску ефикасност у стамбеном сектору, измењена и допуњена одлука о боравишној такси, измењена одлука о доношењу програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини за 2021. годину, и измењена и допуњена одлука о мањим монтажним и другим објектима привременог карактера на територији општине Врбас.   

Скупштина општине усвојила је извештаје о раду и извештај о материјално финансијском пословању за 2020. годину Јавне библиотеке "Данило Киш", Културног центра, Центра за физичку културу "Драго Јововић", затим Центра за социјални рад, Геронтолошког центра, Апотекарске установе, Туристичке организације, Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду и  Правобранилаштва општине Врбас. 

Такође, већином гласова одобрене су сагласности за програм пословања ЈКП "Пречистач Врбас-Кула" за 2021. годину, за програм за коришћење средстава из буџета општине Врбас и Кула ЈКП "Пречистач Врбас-Кула", за одлуку о изменама и допунама Статута Културног центра Врбаса, затим за програм рада међуопштинске радне групе за управљање комуналним отпадом за 2021. годину и за План одбране од поплава за воде II реда општине Врбас за 2021. годину. 

Усвојена су и нова разрешења и именовања чланова Општинског штаба за ванредне ситуације општине Врбас, затим информација о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа чији је оснивач општина Врбас за период од 01. јануара 2021. до 31. марта 2021. године, као и предлози Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

Седница је окончана питањима и предлозима одборника. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"