Пролећни ликовни салон - "Чиста, изворна ликовност"

Ових дана, све до 30. априла, у Ликовној галерији Културног центра Врбаса грађани имају прилику видети дела чланова Удружења ликовних уметника општине Врбас - УЛУВ, изложена у оквиру традиционалног Пролећног ликовног салона. Суштина ове изложбе лежи у жељи да се јавности на увид да пресек полугодишњег стваралаштва уметника чланова УЛУВ-а и презентује квалитативни напредак у њиховом раду, саопштили су организатори.

На овогодишњем конкурсу Салона пријавило се 38 уметника са укупно 45 уметничких дела. Селектор Дејан Ђорић, историчар уметности и ликовни критичар из Београда, одабрао је 26 радова за које је сматрао да поседују изузетну ликовност и испуњавају све излагачке критеријуме.

"Док је у престоничкој уметности превладао увозни артикал из још већих метропола, у форми визуелне уметности, најчешће сумњивих експеримената и псеудо авангардних пројеката, сцена у Врбасу и даље чува ликовни моменат стварања, оно по чему сликарство и вајарство, као и други уметнички облици јесу изузетни у склопу свих уметности. Реч је о чистој, изворној ликовности, коју међу радовима чланова УЛУВ-а можемо пронаћи у разним видовима. Ови ствараоци развијају многе кључне особености ликовности, од реализма и апстракције до свега онога што стаје између њих. Као што видимо, у Врбасу се уметност осећа изврсно, упркос сталној заговараној тези водећих домаћих и светских стручњака о 'смрти уметности", поручује селектор Дејан Ђорић.

Председница УЛУВ-а Тамара Барановски, академска уметница из Врбаса, у свом виђењу овогодишњег Пролећног ликовног салона нагласила је да до самог краја није било извесно да ли ће се изложба уопште реализовати.

"Тренутна епидемиолошка ситуација пореметила је свима све животне сфере и планове, али захваљујући доброј енергији, вољи и жељи међу члановима, успели смо. Велику захвалност дугујемо локалној самоуправи и председнику општине Предрагу Ројевић на указаном поверењу и подршци која ни овога пута није изостала, али и Силвији Јелачић као представници Ликовне галерије Културног центра Врбаса, која је такође показала сјајну енергију и која се, као и ми, свим напорима труди да уметност победи немогућности. Сматрам да је овогодишњи Пролећни ликовни салон прилично прочишћен и поседује чисту ликовност. Заступљене су све области - сликарство, вајарство, иконопис, фотографија. Свако уметничко дело изложено у галерији има своју причу и поруку, а суду јавности остављамо да пресуди да ли је она читљива или није. Ипак, из искуства знам да свако дело има свог обожаваоца. Јер лепота заиста јесте у оку посматрача", оценила је Тамара Барановски.

Међу изложеним радовима налазе се и награђени аутори и њихова дела. Ове године главна награда Салона, према мишљењу селектора, припала је Јовану Арамбашићу за дело "Дијалог са бојом", награда за сликарство припала је Радомиру Глушцу за дело "Фићок жеља", награда за цртеж Петру Шушулићу за дело "Pool XVIII", награда за скулптуру припала је Миодрагу Правуљцу за дело "Риба ТамБар", награда за фотографију Рајку Каришићу за дело "Пролећни радови", и по први пут ове године, а по жељи селектора Ђорића, додељена је и награда за реалистички приказ мотива коју је освојио Ивица Бачак за дело "Славујев пој".

Љубитељи уметности ову изложбу могу погледати у Ликовној галерији Културног центра до 30. априла.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"