Врбасу 20.000 евра у наградној игри "Узми рачун и победи"

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали представио је данас нови круг наградне игре „Узми рачун и победи 2021“, која почиње 15. маја и трајаће до 25. јуна, док ће други круг бити организован на јесен ове године. Конференција за медије у Палати Србија била је прилика и да општина Врбас прими новчану награду вредну 20.000 евра, коју су у оквиру такмичења градова и општина Србије у фискалној одговорности, локалној самоуправи донели грађани, и то у категорији средње великих локалних самоуправа. Наиме, они су у игри "Узми рачун и победи 2020" послали највише рачуна, заједно са општинама Савски венац и Кула, и тако за свој град освојили 20.000 евра. Признање је примио Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Министар Мали је истакао да су прошлогодишњи резултати наградне игре били одлични, због чега је донета одлука да се она ове године поново организује. „У оном великом базену је било 11,5 милиона коверата, што је 115 милиона фискалних рачуна и слипова. Израчунали смо да је у тим рачунима било око 100 милиона евра пореза на додату вредност“, рекао је он.

Мали је напоменуо да је свест грађана о важности борбе против сиве економије подигнута, посебно када је у питању значај узимања фискалног рачуна приликом куповине. „То је значајно јер на тај начин обезбеђујемо новац за буџет, а онда од тог новца повећавамо плате и пензије, инвестирамо у болнице, школе, вртиће, набавку лекова, за борбу против пандемије вируса корона. Веома је важно да ту свест наставимо и даље да дижемо“, навео је министар. Коверте са слиповима и фискалним рачунима већ могу да се шаљу, а правила наградне игре непромењена су у односу на прошлу годину.  Рачуни који ће се узимати у обзир су од 01. априла 2021. године.

„У свакој коверти треба да буде бар десет фискалних рачуна, или бар десет слипова од платних картица, минималне појединачне вредности од 100 динара. Поштарина се не плаћа, ту се правила нису променила. Важно је и то што смо подигли наградни фонд са 250 милиона на 350 милиона динара, па је у игри 16 станова и 60 аутомобила. Желимо да учинимо све да грађанима ова наградна игра буде атрактивнија, а с друге стране да наставимо да подижемо свест о важности борбе против сиве економије“, рекао је Мали и додао да сваки проценат економије који из сиве пређе у белу зону, значи веће порезе и доприносе у буџет. "То значи већу могућност инвестирања у путеве, болнице, у вакцине и здравље грађана, у уређенију и лепшу Србију. То је циљ и пут с ког нећемо скренути“, напоменуо је он и позвао грађане да узму учешће у новом циклусу наградне игре.

Представница НАЛЕД-а и Савеза за фер конкуренцију Јелена Ристић, оценила је наградну игру „Узми рачун и победи“ као веома подстицајну и друштвено одговорну иницијативу.

„Пре пет година када је привреда окупљена у Савезу за фер конкуренцију предложила Влади Србије да се крене у организовање националне лутрије, у којој ће се прикупљати фискални рачуни и слипови, нико није могао да очекује да ћемо имати овако добар одзив грађана и шесто издање“, рекла је она. Додала је и да концепт фискалне и картичне лутрије представља одличан механизам који подстиче пре свега пореску културу и промовише безготовинско плаћање, али и напоменула да је неопходно уложити додатни напор у јачање свести о предностима безготовинских плаћања и на бољу финансијску инклузију свих слојева друштва.

"Грађани Врбаса и овај пут су показали колико воле свој град и своју државу. Изузетно сам поносан на њих, и захвалан сам им на томе што одговорним приступом и масовним учешћем у игри 'Узми рачуни у победи' помажу развој свог града и подржавају развој српске економије. Средства добијена на овај начин биће инвестирана у пројекте од значаја за грађане Врбаса", рекао је председник општине Врбас Предраг Ројевић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"