Признања за најхрабрије лекаре и медицинске раднике

Лекарима и медицинским сестрама из Опште болнице Врбас, Дома здравља "Вељко Влаховић" и Геронтолошког центра у Врбасу, који раде у црвеној зони борбе против COVID 19, а поводом обележавања 07. априла - Светског дана здравља, председник општине Врбас Предраг Ројевић уручио је данас захвалнице и плакете. Признања је добило стотинак лекара и медицинских сестара и техничара.

"Нисмо данас овде зато што славимо, јер нам предстоји још много битака, док потпуно не поразимо COVID 19. Ми смо данас овде јер одајемо почаст и признање храбрости и пожртвованости наших лекара и медицинског особља с прве линије фронта у борби против смртоносног вируса. Ми данас афирмишемо њихову изузетност. Уважавамо њихову преданост. Потврђујемо њихову надљудску ангажованост. Њихову борбу. Њихове напоре да сачувају здравље Врбашана и становника наших комшијских општина", рекао је Ројевић и изразио захвалност председнику Александру Вучићу и Влади Србије што су успели да обезбеде довољан број вакцина за све грађане Србије. Ројевић је нагласио и да су лекари и медицинско особље хероји нашег времена и да "њихова храброст и витештво представљају вредност којој се мора одати поштовање". "Њихова хуманост представља јунаштво без премца. Они свакодневно ризикују своје животе да би сачували животе других. Вакцинација је једини начин да победимо пандемију. Да савладамо COVID 19. И то је начин на који можемо помоћи нашим лекарима. То је храброст која се од нас очекује. Уколико сви прихватимо своју одговорност и учинимо тај минимални напор и вакцинишемо се, COVID 19 ће изгубити снагу, а ми ћемо моћи да се вратимо у нормалне токове живота. Да се без бојазни и страха посветимо породици, пријатељима, пословним активностима, а баке и деке моћи ће без страха да се играју са својим унуцима", рекао је Ројевић.

Др Јасмина Асси, директорка Дома здравља "Вељко Влаховић", истакла је Дом здравља обавља важну, непосредну улогу у здравственој заштити грађана, због чега би, "као што сама реч дом каже, пацијенти и корисници услуга ову установу требало да доживљавају као свој дом, место где се прво обраћају када имају здравствених проблема".

"Из тог разлога стално се трудимо да подигнемо и унапредимо ниво услуга. Пандемија изазвана корона вирусом којој сведочимо, сада већ више од годину дана, претворила се у борбу, како за здравље пацијената тако и за нову организацију рада која мора бити таква да не трпе ни оболели од ковида, ни они са другим болестима, а, наравно, ни здравствени радници. Први у низу изазова прошле године био је да формирамо COVID амбуланту која ће бити физички одвојена од 'зелене зоне' Дома здравља, да повучемо кадар из приградских и сеоских амбуланти и да обезбедимо рад десет медицинских радника у епидемиолошки адекватним условима 24 сата, седам дана у недељи. Било је потребно обезбедити заштитну опрему као и све врсте тестирања.

Пре неколико месеци у Дому здравља почели смо са процесом вакцинације, обезбедивши све доступне врсте вакцина за становнике наше општине. Вакцинација и ревакцинација морале су се спроводити одвојено од COVID амбуланте, а у складу са свим епидемиолошким мерама. Вакцине дајемо и у кућама, непокретним и тешко покретним суграђанима. Вакцинисали смо и ревакцинисали кориснике и запослене у Геронтолошком центру у Врбасу и Куцури. До сада дато је преко 14.000 доза вакцине и почели смо са 'масовном вакцинацијом' за незаказане становнике. Велики проблем са којим се суочавамо услед пандемије је хронични недостатак кадра и рад под нарочито стресним околностима. Скоро целу годину 30% запослених је одсутно из различитих разлога, а преостали кадар ради и уместо њих, тако да су знатно уморнији и  лакше оболевају. Стрес и страх за своје здравље и здравље својих породица додатно отежава већ незахвалну ситуацију. Лично, као лекар, водим се размишљањем да сам сама бирала своју професију и била свесна да је и оваква епидемија и светска здравствена криза део мог професионалног избора. Са том мишљу, надајући се да ћемо успешно пребродити све изазове који су пред нама, свима вам желим добро здравље и сваку срећу", поручила је др Асси.

Др Милан Попов, директор Опште болнице, истакао је да је здравствени систем, чији је део и болница у Врбасу, на добром путу да стави корону под контролу, али да ће за то бити потребна и масовна вакцинација. "Наши здравствени радници су под изузетним притиском, већина су млади људи, а рад под маскама и у скафандерима захтева велики напор. У свему томе, нас, ипак, највише боли када видимо да одређени број људи не прихвата мере заштите и дозвољавају себи луксуз да се проводе и тако угрожавају старије. Апелујем на људе да се вакцинишу, да верују вакцинама, јер шта год ко рекао, вакцине су у последњих 100 година спасиле милине живота", рекао је др Попов. 

Награђени за пун допринос борби против COVID 19: др Јасмина Асси, др Милан Попов, др Брајана Николић, Радмила Мусић, др Вујадин Трипковић, др Никола Јапунџић, др Андрија Марић, др Милица Гојковић, др Жељко Варга, др Наташа Вујачић, др Лана Канкараш, др Бернадета Гавлик, др Сања Бузаџија, др Милан Кијановић, др Ксенија Дунђерски, др Роберта Хулали, др Марија Ракић, др Јелена Радивојевић, др Лиана Секула, др Мирко Копривица, др Маја Новаковић, прим. др Славиша Ђукић, др Славица Миловић, др Мирјана Антовић, др Бошко Вукајловић, др Снежана Антоњак, др Горан Јањић, др Нела Ивезић, др Марија Аксентијевић, др Наташа Вучетић, др Надија Хулали, др Дејан Захорјански, др Тамара Виславски, др Љубинка Михајловић, прим. др Гордана Паповић Ђукић, др Татјана Рогановић, др Мирослав Брадић, др Паун Ерић, др Сања Копривица, др Габриела Бурбах Њаради, Милка Стојнић, Даринка Самарџић, Снежана Миљанић, Игор Андрић, Бојан Дрпљанин, Александар Достић, Андријана Лешкиновић, Ивана Опачић, Јелена Дромљак, Јелена Ракита, Филип Страјнић, Милица Глодић, Александар Козар, Сања Матић, Тамара Маришић, Кармен Орсаг, Александра Иванишевић, Милица Миловић, Изабела Макаји, Бланка Холо, Тамара Рмуш, Недељка Дукић, Радомир Јоцовић, Маја Ковијанић, Јелена Ераковић, Бојана Ивановић, Викториа Тури, Биљана Максимовић, Јована Јокановић, Драгана Дринић, Весна Ничић, Ивана Будаи, Александар Новаковић, Марина Колесар, Марија Кухар, Инес Мученски, Милица Новак, Марко Радевић, Ивана Мирковић, Милица Јанковић, Магдалена Барта, Јасмина Гајдош, Роберт Кнафељ, Јулијана Каса, Драгана Мирковић, Угљеша Војводић, Марија Ђумић, Миљан Мићуновић, Илона Чапко, Милена Живановић, Ана Стојанов, Ивана Деспотовић, Иванка Безкорвајниј, Невенка Којовић, Оливера Лазић, Вукашин Вуковић, Тамара Момић, Теодора Контра, Владимир Виславски, Стефан Правуљац, Весна Кобиларов, Јелена Радоман, Божо Томић, Ангелика Дабетић, Лаура Торвај, Тања Копривица, Милорад Збућновић, Милан Гајић, Данијела Николић, Милош Келеман, Михајло Чизмар, Бранка Суботић, Ђенђи Јуришић, Бернадета Прњат, Кристина Келеман, Злата Рамач, Душанка Петровић, Ленка Радић, Татјана Стојнић, Татјана Сунајко, Адријана Чуровић, Адор Љиљана, Александра Вучетић и Тијана Миловић.    

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"