"И ЈА ВОЛИМ НЕКОГА СА АУТИЗМОМ"

Поводом Светског дана аутизма врбаcки полицајци послали су дирљиву поруку особама које живе са овим неуроразвојим поремећајем. Они су са својом децом у наручју испред полицијске станице у Врбасу раширили девет метара дугачак транспарент на коме је писало: "И ја волим некога са аутизмом", пренео је Блиц.

Начелник Полицијске станице Врбас Владо Глођовић каже за "Блиц" да је ово само једна у низу акција коју спроводе полицајци у склопу програма "Полиција у локалној заједници".

- На задовољство свих колега и грађана ми овај програм спроводимо од 2015. године и он поред едукативног карактера на коме инсистирамо има и хуманитарни карактер. Сарађујемо са бројним хуманитарним и невладиним организацијама и наши пријатељи из врбаског Удружења "Мултиарт" које, између осталог, пружа помоћ оболелој деци, објавили су позив грађанима да на Светски дан аутизма обуку нешто плаво у знак подршке особама са аутизмом. Ми смо због плавих униформи у том позиву видели велику симболику и одлучили смо да се, као и до сада, прикључимо напорима људи из локалне заједнице и да са нашом децом пошаљемо поруку подршке како би јавност била свесна да међу нама има драгих људи са извесним проблемом – објашњава Глођовић.

Подсетимо, Светски дан аутизма обележава се 2. априла и посвећен је особама које имају овај веома сложен развојни поремећај који се јавља током прве три године живота а чији је узрок још непознат.

Према оцени Европског Парламента и Уједињених Нација, особе са аутизмом су једна од социјално најискључиванијих група људи а стручњаци широм света труде се да објасне јавности да аутизам није болест, да деца са аутизмом нису неваспитана деца и деца са проблемима у понашању.

Сматра се да особе које имају овај поремећај углавном имају просечну или натпросечну интелигенцију и развијен говор. Стручњаци истичу да се правовременим постављањем дијагнозе, третманом, посебним методама и приступом детету и укључивањем детета у природно окружење вршњака може доста постићи.

izvor: Blic

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"