Ученицима ССС "4. јули" награда за рад на тему мултикултуралности

Троје ученика Средње стручне школе "4. јули", Катарина Којовић, Снежана Граховац и Виктор Киш, награђени су на конкурсу за избор видео радова на тему "Мултикултуралност и етничка разноликост у Војводини", који је настао захваљујући сарадњи Асоцијације Културанова и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Средњошколцима из Врбаса уручени су таблет рачунари за видео рад под називом "Љубав према разликама".

"Један од мотива за одлуку Секретаријата да се придружи идеји и да је свесрдно подржи, свакако јесте у тематском одређењу конкурса, али ништа мање важно није било ни то што је позив нашим средњошколцима у себи имао стваралачку водиљу – требало је да се определе за неку форму уметничког изражавања, да буду маштовити и креативни и да на теме којима се ми понекад декларативно, по уходаној навици, дичимо, одговоре активно и демонстративно", истакао је потпредседник Покрајинске владе и ресорни секретар Жолт Сакалаш.

Видео радови подразумевали су кратку форму, до десет минута трајања, и бавили су се темама мултикултурализма и етничке разноликости на територији АП Војводине. Важан аспект конкурса била је могућност да ученици раде самостално, али и удружено ─ у групама и да се у својим визуелним радовима служе матерњим језицима. "Наши средњошколци пружили су стваралачки рефлекс и сопствени доживљај оних вредности које умногоме одређују суштину Војводине и чине је препознатљивом и јединственом на карти Европе, као неупоредиво богатог етничког, језичког и културног простора с близу тридесет аутентичних националних заједница у складном саживоту", додао је Сакалаш.

 

 

 

КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

26. феб 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

Од уторка, 02. фебруара, у Ликовној галерији Културног це...

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2021. КУЛТУРА

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је дан установе к...

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

16. феб 2021. КУЛТУРА

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

Најмлађа читалачка публика у Врбасу однедавно има прилику...

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

16. феб 2021. КУЛТУРА

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у току је изл...

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

27. јан 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...