Буше се бунари, завршено 80 одсто водовода до Куцуре и Савиног Села

До септембра 2021. године биће готов и пуштен у функцију пројекат проширења водозахвата у Врбасу и спајања на водоводни  систем домаћинстава у Куцури и Савином Селу, најавили су данас приликом обиласка радова Игор Шкундрић, в.д. директор ЈКП "Комуналац", и Јована Вујтовић, помоћница председника општине Врбас за област привреде. Тренутно се буши пет бунара на водозахвату и овај део пројекта требао би бити завршен у првом кварталу наредне године.

"Пројекат који се са техничке стране реализује већ пет година, коначно је почео да се изводи на терену. Вредан је 4,2 милиона евра и до сада је завршено је 80 посто радова када је у питању постављање водовода ка Куцури и Савином Селу. Истовремено, буши се пет бунара и изграђују два постројења за припрему воде. Први квартал наредне године је крајњи рок за завршетак бушења бунара и за постављање цевовода. Са поносом можемо рећи да ће цео пројекат бити завршен до септембра 2021. године и да ће становници Куцуре и Савиног Села имати пијаћу воду која ће се из Врбаса дистрибуирати до ових насељених места. На овоме се не заустављамо јер су у току преговори са Канцеларијом за јавна улагања, па би могли већ следеће године да кренемо са техничком реализацијом пројекта водоснабдевања осталих места - Бачког Доброг Поља, Змајева и Равног Села. Требало би да 2022. године имамо комплетно заокружену комуналну инфраструктуру. Општина Врбас ће моћи да се похвали да је једна од ретких општина на територији Војводине у којој не постоји проблем са пијаћом водом, као и да има изграђену канализациону мрежу, јер се упоредо ради и на пројектовању за изградњу канализационе мреже ка Куцури и Савином Селу", рекла је Шкундрић. 

Јована Вујтовић, помоћница председника општине, истакла је да се на овај начин трајно решава дугогодишњи проблем једног дела становника општине Врбас.

"Најоптималнији предлог за решавање овог проблема понудила нам је немачка Развојна банка KfW, заједно са SETEC ENGINEERING-ом, консултантом и пројектантом ове банке, у оквиру пројекта који носи назив 'Програм водоснабдевања у општинама средње величине у Србији'. У сарадњи са општином Врбас, ЈКП 'Комуналац' и Владом Републике Србије осмишљено је решење које подразумева проширење капацитета изворишта и повезивање водоводне мреже насељених места са водозахватом у Врбасу. Ово је највећи и најзначајнији пројекат који се реализује у последње две деценије у општини Врбас", рекла је Вујтовић.

Мирослав Фејса, руководилац сектора водоснабдевања у "Комуналцу", рекао је да су у току радови на бушењу бунара на самом изворишту.

"Ширимо капацитет како би имало довољну количину воде да опскрбимо сва насељена места и Врбас. Тренутно су избушена два бунарска поља и у току је тест црпљења, а следи нам бушење још три поља и постављање оптичких каблова, како би унапредили ниво комуникације са њима, што је максимум у свету технике у овом тренутку. Капацитет сваког бунарског поља је 12 литара у секунди, а пројектовано је да укупни капацитет на изворишту буде 150 литара у секунди. Када говоримо о повезном цевоводу до Куцуре и Савиног Села, тренутно је урађено 11 од укупно 14 километара. Цеви су положене и затрпане, а након завршетка свих радова и спајања, следи дезинфекција цевовода и тест притиска. Такође, у поступку тендера је пројекат изградње филтерског постројења и изградњу додатних резервоара; од 1.000 кубика у Врбасу, 600 кубика у Куцури и од по 300 кубика у другим местима општине Врбас", рекао је Фејса.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"