Савет за здравље општине Врбас: Будимо одговорни

Савет за здравље општине Врбас разматрао је данас тренутну епидемиолошку ситуацију која је узроковала увођење ванредног стања и позвао све грађане на одговорно понашање и опрез.

"Погоршање епидемиолошке ситуације у популацији школске деце, али и њихових наставника, иницирало је меру преласка на онлајн наставу. На основу извештаја директора образовних установа, 16 деце позитивно је на вирус COVID 19, док је 76 ученика у самоизолацији. Др Јулија Чуровић Шкорић, начелница Службе за здравствену заштиту деце ДЗ 'Вељко Влаховић', истакла је да су у претходна три дана обављена 254 прегледа деце, 28 превентивних прегледа и 46 прегледа у Саветовалишту. Од 13. новембра у овој служби се ради тестирање деце COVID 19 антиген тестом. Од 30 тестиране деце овим тестом, 15 је било позитивно. За резултат теста потребно је чекати пола сата.

Представник Савета родитеља Ненад Ковачевић изнео је своје искуство и искуства родитеља у вези са здрављем деце и поступањем у оваквој епидемиолошкој ситуацији. Др Чуровић Шкорић је нагласила да свако дете са респираторним симптомом, позитивном анамнестиком у правцу COVID инфекције, буде послато на тестирање, након чега добије адекватну терапију уколико је то потребно. Све информације од значаја за здравље детета, као и о симптомима индикативним за ургентан пријем, родитељи као и до сада могу добити на телефоне 021.795.4440 и 021.795.4444.

Др Јасмина Асси, директорка ДЗ 'Вељко Влаховић', нагласила је да је у овом тренутку 19 медицинских радника ангажовано на раду у COVID амбуланти, која ради 24 часа, те да у амбуланти ради и један педијатар и педијатријска сестра. Педијатријски COVID је доступан грађанима за све информације на телефону 062.780.289. Од сутра ће бити доступно тестирање деце и у Амбуланти у Змајеву, која има опредељен простор за децу са сумњом на COVID 19. У COVID амбуланти Дома здравља јуче је прегледано 138 пацијената. Озбиљан приступ, одговорно понашање и солидарност кључни су за позитиван исход борбе са вирусом корона. Сви грађани који су оболели од COVID 19, као и људи који су са њима били у контакту, у обавези су да буду у изолацији и користе прописану терапију.

Др Златко Лаиновић из Опште болнице Врбас саопштио је да су капацитети COVID болнице у Врбасу у значајној мери попуњени, те да су 44 пацијента позитивна на коронавирус, хоспитализована. Ситуацију оптерећује чињеница да је одређен број медицинских радника који Врбас бране од коронавируса заражен, те да тренутну епидемиолошку ситуацију треба озбиљно уважити и бити одговоран према свом здрављу и здрављу других.

Татјана Глушчевић, секретарка Црвеног крста Врбаса, истакла је важност акције Црвеног крста Србије, који под мотом 'Моја маска штити тебе, твоја маска  штити мене', афирмише важност ношења маски, што нам доноси смањење ризика од инфекције.

И установе социјалне заштите су на висини задатка. У Геронтолошком центру нема оболелих од COVID 19. Нада Батрићевић, директорка Центра за социјални рад, истакла је да у Врбасу постоји одређени број самачких старачких домаћинстава, која представљају осетљиву групу.

На основу доступних нумеричких анализа од стране здравствених, социјалних и образовних установа у вези са епидемиолошком ситуацијом, на седници Савета за здравље потврђена је оправданост мера које су на снази у општини Врбас у циљу заштите здравља становника", саопштио је Савет за здравље. 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"