Отворен Јесењи ликовни салон УЛУВ 2020

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворен је Јесењи ликовни салон, изложба радова чланова Удружења ликовних уметника Врбаса - УЛУВ. Овогодишња, традиционална изложба пред лице јавности "стиже" у посебном тренутку за организаторе - када се обележава пола века од оснивања УЛУВ, уз поруку "Славимо уметност која траје", али и прослављања додељивања УЛУВ-у највреднијег локалног друштвеног признања - Награде општине Врбас.

"Наше задовољство и срећа су вишеструки. Не славимо само отварање Јесењег ликовног салона, већ и вредан јубилеј - 50 година постојања Удружења, и добијање Награде општине Врбас, која се додељује поводом Дана општине. За добијање овог вредног признања заслужни су сви чланови УЛУВ-а, који су током минулих година постојања и рада, свако на свој начин, допринели да наше Удружење заслужи Награду општине Врбас", рекла је приликом отварања Тамара Барановски, председница Удружења ликовних уметника Врбаса.

Избором селектора Луке Салапуре, ликовног критичара из Новог Сада, на Јесењем ликовном салону изложени су радови 28 аутора. Главна награда ЈЛС додељена је Новаку Нову Јововићу за скулптуру у камену "Мати". Награда за сликарство припала је ауторки Лидији Барна за слику "Погрешан Суд", док је Награда за цртеж припала ауторки Марији Николић ("Пејзаж срца мог").

"Дела која сам изабрао за награде говоре у прилог томе да универзалне естетске вредности постоје и опстају без обзира на географску, комуникативну или медијску маргиналност. Само их треба препознати. И подржати. Скулптура у камену Новака Јововића (Главна награда Салона), слика Лидије Барне (Награда за сликарство) и слика Марије Николић (Награда за цртеж) представљају једно од могућих решења на питање 'куда даље'. Њихово концептно ослањање на изванредно наслеђе уметничких праваца с краја 19. века те уметничке авангарде са почетка 20. века, као и објективно проблематичног времена о схватању уметности након Другог светског рата, говори да имамо уметнике који могу да термин 'локално' преведу у нешто квалитетније од тога. Ове године њих троје су препознати", записао је, између осталог, селектор Јесењег ликовног салона.

Честитке поводом успешно организованог Јесењег ликовног салона и одржања традиције, посебно у тренутку када се бројне културне и друге манифестације отказују и одлажу због епидемије коронавируса, као и честитке поводом добијања Награде општине Врбас, свим члановима УЛУВ-а упутио је Никола Гашовић, члан Општинског већа. Он је истакао да локална самоуправа има снажан, партнерски и плодотворан однос са Удружењем ликовних уметника, те да је Награда општине Врбас управо због свих тих активности отишла на праву адресу.  

Јесењи ликовни салон отворен је до 06. новембра.

фотографије: Рајко Р. Каришић, vrbas.net

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"