Отворена изложба "Особе са инвалидитетом које су мењале Србију"

После прошлогодишњег великог успеха кампање "Они су мењали свет", чија је станица био и Врбас, данас је на Тргу Николе Пашића отворена изложба "Особе са инвалидитетом које су мењале Србију". Организатор, компанија "Color Media Communications", у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, кроз слике и биографије представља јавности животне приче и успехе особа са инвалидитетом, које никаква ограничења нису обесхрабрила и ограничила на путу до спортске, уметничке, научне или било које друге афирмације на највишем нивоу.

"Настављамо са истим циљем и жељом - да превазиђемо предрасуде према особама са инвалидитетом. Ове године у пројекат смо уврстили особе из Србије, како би се чуо њихов глас, глас оних који се боре са вечитом стигмом због различитости. План је обиђемо шест градова у Србији и Врбас је трећи по реду", рекла је Ивана Рајинац, координаторка пројекта. 

Две особе које су се својим резултатима, понајвише у области спорта, нашле на сликама изложбе "Особе са инвалидитетом које су мењале Србију", стижу из општине Врбас - Милан Шолаја, параолимпијац, шампион Европе у роњењу на дах, и Мара Хорњак, првак Србије у пливању и куглању. Милан и Мара упознали су присутне на отварању са својим животним причама, од најтежих животних тренутака у којима су се суочавали са ограничењима која ће их трајно пратити у животу, до блиставих тренутака успеха који су доказали да нема непремостивих препрека и немогућих достигнућа за људе решене да се боре и раде.

"Увек наглашавам да све радим и због себе, свог личног успеха и сатисфакције, али и због људи којима је потребна подршка, позив да не одустану и позив да се боре са свим ограничењима. Хвала организаторима кампање 'Они су мењали свет' и 'Особе са инвалидитетом које су мењале Србију' што указују на потребе и положај особа са инвалидитетом, али хвала и општини Врбас која се укључила у акцију и труди се да помогне особама са инвалидитетом. Поносан сам што сам део ове кампање", рекао је Шолаја. Иако га је пандемија коронавируса спречила да и у овој години учествује на Европском првенству и покуша да још једном обори рекорд који сам држи, Милан не одустаје од спортских активности и нада се што скоријем повратку у такмичарски процес.

Милан Глушац, заменик председника општине Врбас, који је отворио ову специфичну уличну изложбу, истакао је овом приликом да локална самоуправа улаже сталне напоре да одговори на потреба особа са инвалидитетом, са жељом да их што ефикасније интегрише у друштво. "Не смемо дозволити да се осећају запостављеним. У претходном периоду имали смо низ активности у циљу олакшавања живота ове групе; обезбедили смо просторије за рад удружења особа са инвалидитетом, имали смо пројекте обарања ивичњака, постављања приступних рампи и лифтова за њихове лакше кретање, или набавке медицинске опреме прилагођене за њихове потребе, као и подршке њиховим активностима. И сами, и уз подршку покрајинских и републичких органа власти, морамо учинити све да се наши суграђани са инвалидитетом не осећају запостављеним", рекао је Глушац.

   

 

КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

26. феб 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

Од уторка, 02. фебруара, у Ликовној галерији Културног це...

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2021. КУЛТУРА

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је дан установе к...

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

16. феб 2021. КУЛТУРА

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

Најмлађа читалачка публика у Врбасу однедавно има прилику...

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

16. феб 2021. КУЛТУРА

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у току је изл...

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

27. јан 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...