Ново руководство НАЛЕД-овог Савеза за храну и пољопривреду

На последњој седници НАЛЕД-а изабрано је ново председништво Савеза за храну и пољопривреду. За председника је именован Андреј Беслаћ (Млекопродукт), док ће потпредседници у новом сазиву бити Андреа Радоњић (Coca Cola Helenic), Љиљана Радаковић (Pepsico) и Тамара Пењић (Carnex). Приоритети рада Савеза у наредном периоду биће наставак усклађивања прописа са ЕУ, стварање предуслова за смањење бацања хране и омогућавање њеног лакшег донирања, олакшање трговине пољопривредно-прехрамбеним производима, признавање лабораторијских резултата / анализа из ЕУ објављивањем листе европских лабораторија и метода чији се резултати признају при увозу у Србију, декларисање земље порекла.

„Један од приоритета рада у наредном периоду јесте наставак на дигитализацији управе, где као први корак видимо и развој е-Аграра као јединствене он-лине платформе за ефикасније процедуре за регистрацију пољопривредног газдинства и подношење захтева за подстицаје“, истакла је Тамара Пењић, чланица новог састава Савеза за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у и извршна директорка Индустрије меса Carnex, која је део МК Групе.

„Надовезаћемо се на све оно што је урађено у претходном периоду у смислу спроведене реформе ангажовања сезонских радника у пољопривреди у 2019. години,  као и успостављања платформе е-инспектор, али и фокусирати се на остало што ће значајно скратити процедуре и утицати на уштеде и државе и запослених у сектору хране и пољопривреде. Узимајући у обзир број активних пољопривредних газдинстава и регистрованих и одобрених објеката за производњу и прераду меса, млека и осталих пољопривредних субјеката и процедуре за регистрацију, отварање, затварање, подношење захтева за увоз, извоз, подстицаје, утрошено време и новац на достављање документације, које управа већ поседује у 80% случаја, и утрошено време управе за обраду захтева са друге стране, наставак дигитализације управе је дефинитивно један од приоритета“, нагласила  је Тамара Пењић.

„Такође, е-Аграр треба да омогући повезивање са осталим базама од значаја за пољопривреду (регистар животиња и газдинстава, централни регистар објеката, база подстицаја који се додељују на локалном нивоу, итд), и да олакша процес обраде свих захтева и контроле доделе подстицаја, издавања дозвола, као и да омогући лакшу аналитику за сектор пољопривреде, у реалном времену“, нагласила је Тамара Пењић. Истовремено, е-Аграр ће  утицати на ажурност и брзину обраде података, јер запослени у јавној управи троше значајно време на обраде захтева, што у неким случајевима може да проузрокује кашњења у издавању решења или исплатама подстицаја пољопривредницима, чиме се њихова конкурентност угрожава. После успешно спроведене реформе ангажовања сезонских радника у пољопривреди у 2019. години, прелазак на оптимизоване процедуре и даља дигитализација у сектору пољопривреде показала се као најбољи начин пословања у време кризе изазване корона вирусом.

Тамара Пењић је искусан професионалац, у Carnex-u ради од 2000. године и њена каријера се градила кроз искуство свих фаза производње, од позиције технолога, контроле квалитета, развоја, до руководиоца одељења, менаџера сектора, директора производње, све до позиције извршног директора Индустрије меса. Председница је и Асоцијације за развој квалитета меса, која је оријентисана на заштиту и промовисање вишег квалитета производа од меса на тржишту Србије и сертификацију ознаке „Српски квалитет“, и председница је Савета технолога Индустрије меса.

извор: Carnex

КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

26. феб 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

Од уторка, 02. фебруара, у Ликовној галерији Културног це...

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2021. КУЛТУРА

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је дан установе к...

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

16. феб 2021. КУЛТУРА

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

Најмлађа читалачка публика у Врбасу однедавно има прилику...

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

16. феб 2021. КУЛТУРА

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у току је изл...

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

27. јан 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...