Више бициклиста и пешака - здравија животна средина

Са жељом да пред грађанима промовише и популаризује немоторизоване видове превоза у градовима, како би се унапредио квалитет животне средине у градским подручјима, општина Врбас и Канцеларија за младе организовали су штанд у центру града на којем је са грађанима разговарано о предностима кретања бициклима и предностима пешачења, и дељени промотивни материјали, ранци и друга опрема.

"Овом манифестацијом жели се скренути пажња да је саобраћај један од загађивача ваздуха и загађивача животне средине у урбаним срединама, да је потреба да се смањи емисија загађујућих материја и да се повећа квалитет ваздуха. До тога можемо доћи већом употребом бицикала или пешачењем, активностима које добро чине сваком поједину који их практикује, али и целој заједници", чуло се на штанду на Тргу Николе Пашића.

Истовремено, као део Европске недеље мобилности, Еколошки покрет Врбаса и Удружење Критична маса - бициклисти Врбаса, одржали су трибину о немоторизованом саобраћају. Како је истакнуто на овом скупу, план одрживе урбане мобилности заживео је у многим земљама Европске уније, али не у довољној мери и код нас, због чега је неопходно оснажити грађански активизам на ову тему и утицати на формирање стратегија и планске документације које би ишле на корист пешацима и бициклистима. О овој теми говорили су дипломирани саобраћајни инжењери Александар Николић из Врбаса и Дејан Стојковић из Новог Сада.

"На трибини је изгласана и Декларација о немоторизованом саобраћају у којој су изражене жеље грађана о стратешким документима, плановима и пројектима који садрже визију локалне заједнице као средине која развија одржив начин кретања и транспорта, са инфраструктуром која је приступачна, повезана, безбедна за људе и животну средину и која промовише квалитет и хуманост простора, узима у обзир различите потребе грађана, са добробитима за све грађане општине Врбас", саопштено је из Еколошког покрета.

КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

28. сеп 2020. КУЛТУРА

Сликарка Татјана Мартицки гошћа Ликовне галерије

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у у...

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...