Више бициклиста и пешака - здравија животна средина

Са жељом да пред грађанима промовише и популаризује немоторизоване видове превоза у градовима, како би се унапредио квалитет животне средине у градским подручјима, општина Врбас и Канцеларија за младе организовали су штанд у центру града на којем је са грађанима разговарано о предностима кретања бициклима и предностима пешачења, и дељени промотивни материјали, ранци и друга опрема.

"Овом манифестацијом жели се скренути пажња да је саобраћај један од загађивача ваздуха и загађивача животне средине у урбаним срединама, да је потреба да се смањи емисија загађујућих материја и да се повећа квалитет ваздуха. До тога можемо доћи већом употребом бицикала или пешачењем, активностима које добро чине сваком поједину који их практикује, али и целој заједници", чуло се на штанду на Тргу Николе Пашића.

Истовремено, као део Европске недеље мобилности, Еколошки покрет Врбаса и Удружење Критична маса - бициклисти Врбаса, одржали су трибину о немоторизованом саобраћају. Како је истакнуто на овом скупу, план одрживе урбане мобилности заживео је у многим земљама Европске уније, али не у довољној мери и код нас, због чега је неопходно оснажити грађански активизам на ову тему и утицати на формирање стратегија и планске документације које би ишле на корист пешацима и бициклистима. О овој теми говорили су дипломирани саобраћајни инжењери Александар Николић из Врбаса и Дејан Стојковић из Новог Сада.

"На трибини је изгласана и Декларација о немоторизованом саобраћају у којој су изражене жеље грађана о стратешким документима, плановима и пројектима који садрже визију локалне заједнице као средине која развија одржив начин кретања и транспорта, са инфраструктуром која је приступачна, повезана, безбедна за људе и животну средину и која промовише квалитет и хуманост простора, узима у обзир различите потребе грађана, са добробитима за све грађане општине Врбас", саопштено је из Еколошког покрета.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"