Више бициклиста и пешака - здравија животна средина

Са жељом да пред грађанима промовише и популаризује немоторизоване видове превоза у градовима, како би се унапредио квалитет животне средине у градским подручјима, општина Врбас и Канцеларија за младе организовали су штанд у центру града на којем је са грађанима разговарано о предностима кретања бициклима и предностима пешачења, и дељени промотивни материјали, ранци и друга опрема.

"Овом манифестацијом жели се скренути пажња да је саобраћај један од загађивача ваздуха и загађивача животне средине у урбаним срединама, да је потреба да се смањи емисија загађујућих материја и да се повећа квалитет ваздуха. До тога можемо доћи већом употребом бицикала или пешачењем, активностима које добро чине сваком поједину који их практикује, али и целој заједници", чуло се на штанду на Тргу Николе Пашића.

Истовремено, као део Европске недеље мобилности, Еколошки покрет Врбаса и Удружење Критична маса - бициклисти Врбаса, одржали су трибину о немоторизованом саобраћају. Како је истакнуто на овом скупу, план одрживе урбане мобилности заживео је у многим земљама Европске уније, али не у довољној мери и код нас, због чега је неопходно оснажити грађански активизам на ову тему и утицати на формирање стратегија и планске документације које би ишле на корист пешацима и бициклистима. О овој теми говорили су дипломирани саобраћајни инжењери Александар Николић из Врбаса и Дејан Стојковић из Новог Сада.

"На трибини је изгласана и Декларација о немоторизованом саобраћају у којој су изражене жеље грађана о стратешким документима, плановима и пројектима који садрже визију локалне заједнице као средине која развија одржив начин кретања и транспорта, са инфраструктуром која је приступачна, повезана, безбедна за људе и животну средину и која промовише квалитет и хуманост простора, узима у обзир различите потребе грађана, са добробитима за све грађане општине Врбас", саопштено је из Еколошког покрета.

КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

23. мар 2023. КУЛТУРА

У уторак отварање изложбе графика "Из дубине"

Ликовна галерија Културног центра Врбас организоваће у ут...

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...