Више бициклиста и пешака - здравија животна средина

Са жељом да пред грађанима промовише и популаризује немоторизоване видове превоза у градовима, како би се унапредио квалитет животне средине у градским подручјима, општина Врбас и Канцеларија за младе организовали су штанд у центру града на којем је са грађанима разговарано о предностима кретања бициклима и предностима пешачења, и дељени промотивни материјали, ранци и друга опрема.

"Овом манифестацијом жели се скренути пажња да је саобраћај један од загађивача ваздуха и загађивача животне средине у урбаним срединама, да је потреба да се смањи емисија загађујућих материја и да се повећа квалитет ваздуха. До тога можемо доћи већом употребом бицикала или пешачењем, активностима које добро чине сваком поједину који их практикује, али и целој заједници", чуло се на штанду на Тргу Николе Пашића.

Истовремено, као део Европске недеље мобилности, Еколошки покрет Врбаса и Удружење Критична маса - бициклисти Врбаса, одржали су трибину о немоторизованом саобраћају. Како је истакнуто на овом скупу, план одрживе урбане мобилности заживео је у многим земљама Европске уније, али не у довољној мери и код нас, због чега је неопходно оснажити грађански активизам на ову тему и утицати на формирање стратегија и планске документације које би ишле на корист пешацима и бициклистима. О овој теми говорили су дипломирани саобраћајни инжењери Александар Николић из Врбаса и Дејан Стојковић из Новог Сада.

"На трибини је изгласана и Декларација о немоторизованом саобраћају у којој су изражене жеље грађана о стратешким документима, плановима и пројектима који садрже визију локалне заједнице као средине која развија одржив начин кретања и транспорта, са инфраструктуром која је приступачна, повезана, безбедна за људе и животну средину и која промовише квалитет и хуманост простора, узима у обзир различите потребе грађана, са добробитима за све грађане општине Врбас", саопштено је из Еколошког покрета.

КУЛТУРА

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

30. јун 2022. КУЛТУРА

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

Концертом филмске музике те пројекцијом филма “Не играј н...

Заказана изложба графика "Memento mori"

30. јун 2022. КУЛТУРА

Заказана изложба графика "Memento mori"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за п...

Почиње Равно Село Филм Фестивал

29. јун 2022. КУЛТУРА

Почиње Равно Село Филм Фестивал

У четвртак, 30. јуна, почиње V Равно Село Филм Фестивал и...

Културно лето Змајево 2022

20. јун 2022. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

Змајевчани и њихови гости имаће и ове године прилику да у...

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

04. јун 2022. КУЛТУРА

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

У Савином Селу одржан је 33. Невенов фестивал деце песник...