Све више насиља над женама у време пандемије

У оквиру пројекта Светске банке, Владе Републике Србије и Дома здравља "Вељко Влаховић" у Врбасу је данас одржано предавање на тему "Насиље над женама и COVID 19", осмишљено у циљу подизања свести и потребе за борбом против насиља на женама у новим околностима насталим пандемијом изазваном коронавирусом.

"Нажалост, још једна од последица које су настале од тренутка од када се сусрећемо са коронавирусом, је евидентан раст насиља над женама. Само до 15. маја имали смо чак шест убистава жена у Србији и насиље је постало глобална појава током пандемије COVID 19. Појаву су евидентирале и одмах покренуле пројекат Уједињене нације, у којем је потребно у најкраћем року откривати жртве насиља, збрињавати их и обезбеђивати им опоравак и заштиту. У пројекат се укључила и Србија и веома брзо добићемо нове протоколе по којима треба поступати да би се стало на крај насиљу над женама. Данас смо о овој теми разговарали са женама запосленим у Општинској управи, а циљ нам је да током септембра тему приближимо и женама у Дому здравља, Црвеном крсту, у школама, а затим и селима општине Врбас", рекла је Татјана Радовић Тадић, патронажна сестра Дома здравља "Вељко Влаховић".

Подршка пројекту стигла је и од Комисије за праћење и остваривање родне равноправности општине Врбас. "Циљ нам је да тему приближимо што већем броју жена, али истовремено поштујући мере борбе против коронавируса, које предвиђају ограничен број особа у затвореном простору. Зато смо се одлучили да организујемо већи број предавања, на више различитих места, како би што већи број жена из разних установа, предузећа и организација, добио прилику да чује како реаговати и шта учинити на прве знаке насиља", рекла је Сања Жигић, председница Скупштине општине Врбас и чланица Комисије за праћење и остваривање родне равноправности.

 

КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

26. феб 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

Од уторка, 02. фебруара, у Ликовној галерији Културног це...

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2021. КУЛТУРА

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је дан установе к...

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

16. феб 2021. КУЛТУРА

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

Најмлађа читалачка публика у Врбасу однедавно има прилику...

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

16. феб 2021. КУЛТУРА

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у току је изл...

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

27. јан 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...