Ултрамаратонци трче за Лану

Група тркача из Врбаса, заједно са члановима Спортског удружења "Следи ме" из Сомбора и Атлетског клуба "Хајдук Маратон Тим" из Куле, учествоваће у недељу, 30. августа, у хуманитарном штафетном УЛТРАМАРАТОНУ од Сомбора до Новог Сада, дугом 100 километара, који се организује као акција подршке и прикупљања помоћи за Лану Јовановић.

Учесници ће "продавати своје километре" а уплатом на жиро рачун мале Лане Јовановић у склопу фондације, или слањем СМС-а 195 на 3030, сви заинтересовани постају део акције "СМС за километар", односно купују свој километар трке. "Ово је тек прва од великог броја манифестација које су увелико у припреми. Хвала свим добрим људима који су нам помогли, идејама, финансијски и радом, у организацији овог ни мало једноставног подухвата. Хвала свима који имају слуха за једину жељу свих нас - ДА ЛАНА ЖИВИ. Спинална мишићна атрофија, тип 1, коју има и Лана Јовановић, веома је опака и смртоносна болест за бебе. Оне никада не могу чак ни да дођу до стадијума када самостално седе. Њима је у каснијој фази потребна и сонда за храњење, апарати за дисање, па и апарат за кашљање. Даћемо све од себе да се што пре скупе средства за то да мала Лана осети прве кораке и доживи привилегију коју ми тркачи имамо сваким кораком на стази", саопштили су организатори.

Уз помоћ механичке вентилације деца са овом болешћу могу да живе и дуже од две године, али захтевају сталну и интензивну негу. Једини начин на који се може спречити даље напредовање болести јесте терапија у САД, која кошта 2,4 милиона евра и мора се примити најкасније до друге године. Лана Јовановић је део хумане фондације 'Буди Хуман' и за њу су покренуте многе акције (базари, хумане лицитације, концерти, представе...) с обзиром да је сума велика, а време тече. Све уплате и донације су транспарентне и проверљиве.


КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

26. феб 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

Од уторка, 02. фебруара, у Ликовној галерији Културног це...

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2021. КУЛТУРА

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је дан установе к...

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

16. феб 2021. КУЛТУРА

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

Најмлађа читалачка публика у Врбасу однедавно има прилику...

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

16. феб 2021. КУЛТУРА

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у току је изл...

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

27. јан 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...