Почела изградња водовода према Куцури и Савином Селу

Данас је почела изградња водовода који ће са извориштем и фабриком воде у Врбасу ускоро спојити Куцуру и Савино Село. Вредност ове инвестиције је 4,1 милион евра и подразумева изградњу водовода дугог 14 километара. Почетку радова, уз домаћине из Јавног комуналног предузећа "Комуналац", присуствовали су др Милоје Обрадовић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Joahim Kancler, руководилац пројекта у име консултантске куће SETEC, и Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас.

"Сагледавајући комплетан проблем водоснабдевања у општини Врбас, посебно због проглашења воде у насељеним местима техничком, одлучили смо се да припремимо сву неопходну пројектно техничку документацију, а затим уз подршку надлежног министарства успели да дођемо до решења које ће трајно отклонити овај проблем. Подршку смо добили и од Немачке развојне банке - KfW, и њиховог пројектантског тима SETEC, а договорено решење предвиђа повећање капацитета на изворишту у Врбасу и дистрибуцију питке воде у места општине. Да би до овога стигли морали смо пуно тога претходно урадити у области водоснабдевања. Значајно смо смањили губитке, са 42 одсто на 24 одсто, избушили смо два нова бунара, ревитализовали 13 старих, затим заменили смо 300 вентила у шахтовима у граду, који, иначе, нису мењани 50 година. Такође, заменили смо 13 бунарских и 31 фекалну пумпу и аутоматизовали и енергетски оптимизовали цео систем, као и заменили чак 15.000 водомера од којих се више од пола даљински очитава, по чему смо први у Србији. Све ово је било неопходно да би стигли до пројекта који је започет данас и који ће питку воду довести до славина свих потрошача", рекао је Глушац.

Државни секретар др Милоје Обрадовић изразио је задовољство због почетка радова на повезивању врбаског водовода са Куцуруом и Савиним Селом, посебно истичући да је за Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре увек важно да потписани уговори, што је био први корак у овом пројекту, доживе реализацију у пракси. "Уз подршку коју смо добили од Немачке развојне банке данас смо ушли у прву фазу радова, вредну нешто више од милион евра, али је важно да и други делови пројекта теку паралелно и неће чекати завршетак овог дела, већ иду својим током. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Влада Србије и председник Александар Вучић стратешку пажњу усмеравају на велике инфраструктурне пројекте, као што је овај и многи други. Мислим на саобраћајне, железничке, грађевинске и друге велике пројекте, али и на комуналну инфраструктуру, јер она унапређује животни стандард грађана. Морамо се захвалити и Немачкој развојној банци која финансира пројекат, заједно са пројектима у још 33 града, што укупну суму подиже на 306 милиона евра, колико вреди уговор између немачке и српске владе", рекао је др Обрадовић.

Синиша Адамовић, директор ЈКП "Комуналац", рекао је да су извођачи радова почели са полагањем цеви према Куцури и први део пројекта ће бити готов до краја септембра. "Паралелно теку тендери за изградњу пет бунарских поља на Водозахвату, а након тога иде тендер за изградњу новог резервоара од 1.500 кубних метара и проширење постројења у циљу доброг снабдевања нових потрошача у Куцури и Савином Селу. Ово је један цивилизацијски искорак према становницима ова два места и припрема за повезивање са преостала три места, Змајевом, Бачким Добрим Пољем и Равним Селом, јер ће се из ових средстава започети и јужни крак водовода, у дужини од шест километара ка Змајеву, из Куцуре. Надам се да ће се у наредној фази, кроз обезбеђивање средстава од стране Канцеларије за јавна улагања, повезати и ова места са извориштем у Врбасу, за које имамо потврду да производи воду изузетног квалитета", рекао је Адамовић.

Joahim Kancler, руководилац пројекта у име консултантске куће SETEC, рекао је да је уз унапређење животних услова свих грађана, које несумњиво доноси реализација пројекта, за KfW банку веома било важно обезбеђивање доказа да ће и у будућности нови систем водоснабдевања бити одржив, у шта је ЈКП "Комуналац" уверио партнере својим пословањем. "Данас када су радови и званично почели желимо да се захвалио запосленим у 'Комуналцу' који су вредно радили са нама на изради неопходне документације да би ушли у посао. За нас је важно да резултат пројеката буде да сви грађани општине Врбас 24 часа дневно имају питку воду одговарајућег квалитета у својим кућама", рекао је Kancler.  



  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"