Општина Врбас увела низ мера заштите од коронавируса

Штаб за ванредне ситуације општине Врбас, на седници одржаној 16. марта 2020. године поводом Одлуке о увођењу ванредног стања у Републици Србији и у складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања председника Републике Србије, председника Народне Скупштине и председника Владе Републике Србије, донео је следеће мере које треба да допринесу спречавању, сузбијању и гашењу епидемије Ковид 19 на територји општине Врбас:

- Од понедељка, 16. марта, у потпуности ће бити обустављен рад Предшколске установе "Бошко Буха", основних, средњих школа и високошколских установа на подручју општине Врбас.

- Наређује се свим власницима угоститељских објеката на територији општине Врбас да скрате радно време угоститељских објеката/ресторана, кафића, барова и осталих угоститељских објеката/ на време од 08.00 до 20.00 часова.

- У угоститељским објектима у току радниог времена у затвореним просторијама дозвољено је присуство највише 50 лица.

- Задужујху се власници угоститељских објеката да обезбеде заштитна и дезинфикациона средства за запослене и обавеза редовне дезинфекције угоститељских објеката.

- Наређује се директорима јавних предузећа на територији општине Врбас да тако организују рад јавних предузећа да се обезбеди редовно обављање делатности уз максималну примену заштитних средстава за запослене и кориснике.

- У складу са закључком Покрајинске Владе и инструкцијом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања РС, даје се сагласност Геронтолошком центру Врбаса да привремено док траје ванредно стање престане са пружањем дневних услуга у заједници и то: услуге Клуба за одрасла лица, услуге помоћи и неге у кући, Службе за ванинституционалну социјалну заштиту Геронтолошког центра. Запослени радници Службе за ванинституционалну социјалу заштиту Геронтолошког центра распоређују се на рад у Геронтолошки центар Врбас и Домско одељење у Куцури.

- Наређује се директорима установа чији је оснивач општина Врбас да обезбеде минимум процеса рада. Привремено се отказују одржавање свих културних, спортских и јавних манифестације на територији општине Врбас. У Центру за физичку културу „Драго Јововић“ привремено престају са одржавањем сви спортски садржаји, као и у другим објектима у којима се одвијају спортске активности у теретанама и др.

- Наређује се свим директорима јавних предузећа, установа, организација, заједница и агенција чији је оснивач општина Врбас да у организацији послова покажу пуно разумевање за мајке са децом, а посебно за мајке чија деца су сама.

- Налаже се начелнику Општинске управе Врбас да тако обезбеди обављање делатности да омогући рад од куће тешким хроничним болесницима и лицима старијим од 60 година,

- Налаже се Начелнику Општинске управе да изда налог за појачани надзор инспекцијских служби над свим објектима затвореног типа који примају више од 50 особа, у складу са Одлуком Владе Републике Србије.

- Задужује се Црвени крст Врбаса за евиденцију волонтера. Сви заинтересовани могу се јавити на телефоне Црвеног крста Врбаса, од 07.00 до 15.00 часова, на телефоне број 021.707.702 и 021.707.704 и у осталим терминима на телефон број 064.228.7497.

- Наређује се секретарима месних заједница да у просторијама месних заједница организују у времену од 07.00 до 15.00 часова, а по потреби и дуже дежурство и да примају пријаве волонтера за помоћ старим и угроженим лицима, као и да примају пријаве потреба старих и угрожених лица.

- Штаб за ванредне ситуације је формирао кол центар који је у функцији 24 часа, за информације и помоћ најстаријим особама или хроничним болесницима. Број телефона кол центра је 021.706.306.  

- Штаб за ванредне ситуације је истакао да ће се сви расположиви ресурси наше локалне самоуправе ангажовати у спречавању, сузбијању и гашењу епидемије Ковид 19 на територји општине Врбас. 

Општински штаб ће редовно пратити стање, реализовати мере Владе Републике Србије и предузимати потребне мере и активности на спречавању, сузбијању и гашењу епидемије.

Командант Штаба,

Милан Глушац 

 

 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...