Нова врста заштите за жртве породичног насиља

Поводом Међународног дана социјалне правде, који се обележава 20. фебруара, општина Врбас предала је Центру за социјални рад на управљање један стан који ће убудуће служити за прву помоћ и подршку жртвама породичног насиља. Уз обезбеђивање стана који се налази у насељу Виногради, у згради која служи за заштићено становање избегличких породица, локална самоуправа је обезбедила и опремање стана како би нова социјална услуга била комплетна.

"Насиље у породици је све видљивије и, нажалост, све присутније, посебно од тренутка када смо га јасно и званично дефинисали половином 2005. године. Подсетићу да је општина Врбас потписала Протокол о међусекторској сарадњи на превенцији и заштити деце од насиља, злостављања и занемаривања у 2018. години. Само у току 2019. године у Центру за социјални рад евидентирано је 147 случајева насиља у породици. Важно је да су жртве насиља стекле веће поверење у институције, чему је значајно допринео Закон о спречавању насиља у породици. Општина Врбас је сада стратешким планирањем обезбедила стан за услугу Становање уз подршку намењену жртвама породичног насиља и сада га на управљање предајемо Центру за социјални рад", рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања.

Нада Батрићевић, директорка Центра за социјални рад, истакла је да ће нова услуга значајно допринети оснаживању жртве да што пре изађе из "зачараног круга насиља". "До сада нисмо имали могућност да међу бројним услугама које смо стављали на располагање жртвама, понудимо као вид помоћи и могућност привременог решења стамбеног питања. У већини случајева дешавало се да жртва није имала решено стамбено питање, није имала запослење и остајала је са насилником. Сада пружањем подршке жртви кроз обезбеђивање стана, додатно оснажујемо жртву да не остаје са насилником. Захваљујемо локалној самоуправи која је препознала као приоритет ову проблематику и обезбедила стан за жртве насиља", рекла је Батрићевић.

Како је напоменула Данијела Илић, Центар за социјални рад се годинама труди да обезбеди увођење нових услуга за децу, младе и старе, да шири права из области социјалне заштите, обезбеди бољу приступачност особама са инвалидитетом, боље услове живота избеглим и расељеним лицима, како би постојала равноправност и једнакост сваког грађанина општине Врбас, а нова мера потврда је свих тих стремљења.

 

 КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...