"Род" у мисији снажења српско-руских односа

Удружења српско-руског пријатељства "Род" узеће учешћа у обележавање два важна јубилеја у 2020. години, који су део темеља снажних односа Србије и Русије – 75 година од победе над фашизмом и 100 година од доласке руске "беле" емиграције у Србију, односно тадашњу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Ово је најављено на традиционалном новогодишњем скупу који се приређује поводом почетка Нове године по јулијанском календару.

Окупљање чланова "Рода" и пријатеља удружења било је прилика и да се анализирају резултати рада у 2019. години и најаве активности за предстојећи период. "Очекујемо наставак добре сарадње се Амбасадом Русије у Београду, Руским домом, Трговинским представништвом Русије у Србији, сродним удружењима, као и са општином Врбас", рекао је на скупу Радољуб Ускоковић, председник Удружења "Род". Како је најавио, у наредном периоду може се очекивати снажнија образовна сарадња са просветним установама из Московске и Владимирске области, којом су обухваћене три школе из Врбаса. Такође, Куцура ће угостити фолколорни ансамбл из Костроме, а биће настављен и курс руског језика. 

Жељу да се настави са интензивном сарадњом у име локалне самоуправе исказао је и Милан Глушац, председник општине Врбас, који је присуствовао новогодишњем скупу. "Удружење српско-руског пријатељства има важну улогу у одржавању веза наше средине са Русијом, посебно са братским градом Костромом и општина Врбас је за те односе веома заинтересована. Само у протеклом периоду реализовали смо неколико важних пројеката, попут Руско-српске мобилне клинике, као и опремања кабинета за руски језик у Средњој стручној школи '4. јули'. Очекујемо да се везе на пољу културе, образовања, науке, здравства, привреде и у другим областима прошире", рекао је Глушац. 

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...