Монографија у част јубилеја ПД "Сава Ковачевић"

Пољопривредно предузеће "Сава Ковачевић" обележило је редак јубулеј - шест деценија постојања и успешног рада. Овим поводом из штампе је изашла репрезентативна монографија ПД "Сава Ковачевић" - од сељачке радне задруге до пољопривредног предузећа, аутора Стојана Ј. Копривице и Павла Б. Орбовића, која на више од 400 страна, кроз текстове, оригиналне фотографије, спискове и факсимиле уговора и кључних одлука, доноси темељно подсећање на стварање, развој, имена свих радника, од портира до директора, који су читав свој радни век и радне способности, знања и вештине усмерили у изградњу ПД "Сава Ковачевић", и то до нивоа једног од најбољих предузећа ове врсте у бившим и садашњој држави. Рецензију монографије исписао је проф. др Радован Пејановић.

"Рад на овој монографији трајао је четири године, од прикупљања и обраде документације, до данашње промоције. Стојан Копривица носио је ту идеју и дуже и ево сада смо успели и да је реализујемо. Циљ нам је био да од заборава сачувамо и промовишемо рад једног гиганта, да сачинимо његову личну карту, сетимо се свих запослених, чак и дамо имена људи који су били носиоци уговора о откупу земље. Ово је један специјални именик Врбаса, захвалница Врбашанима који су све сачували. Истовремено, монографија доноси и причу о колонизацији и историји задругарства у Врбасу од 1945. до 1959. године, када настаје ПД 'Сава Ковачевић', као и причу о индустријском развоју, инвестицијама, те о друштвеном животу у самом предузећу, све до приватизације и наставка рада предузећа у новим околностима. Ова књига има изузетну вредност јер ће у будућности бити извор информација за све истраживаче који се буду бавили историјом аграра, задругарства и комасације, чини ми се да је више писана за будућност него за овај моменат данас. Кроз 'Саву Ковачевић' је од 1959. године прошло више од 5.000 људи, а са свим именима људи који су на неки начин имали везу са предузећем кроз задругарство, тај број се расте дуплира или још више увећава", рекао је Павле Б. Орбовић, један од аутора. Он је посебно захвалио данашњим власницима ПД "Сава Ковачевић", Ђоки Вујичићу, Алекси Јаничићу и Здравку Павићевићу, на свакој врсти подршке и помоћи у реализацији пројекта, посебно вредној због чињенице да је данас скоро ишчезла оваква врста подсећања и обележавања јубилеја. 

Промоцији монографије, уз бројне раднике, најстарије пензионере, присуствовали су и директори предузећа од његовог оснивања, Стеван Тадић, Јован Ражнатовић, Симо Булајић, Комнен Дурутовић, Тодор Дакић, Драган Томашевић, Светислав Долапчев, Алекса Јаничић, Ђока Вујичић и Драган Јаничић. Оправдано одсутан био је Здравко Павићевић, а није изостало подсећање ни на преминуле Митра Килибарду, Миљана Луковца и Мира Коматину.

Иако је цео свој радни век везао за ПД "Сава Ковачевић", Стојан Ј. Копривица и пензионерске дане посветио је овом предузећу, издвајајући драгоцено време за израду монографије и обележавању јубилеја. Скоро четири године, након сличног посла за време радног стажа, како је истакао, прикупљао је и обрађивао разне материјале, документе, фотографије и уговоре који су се нашли у овој монографији. "На идеју да обележимо шест деценија предузећа и објавимо монографију дошао сам још пре неколико година. Обратио сам се директору Ђоки Вујичићу, представио му идеју и циљ који желимо реализовати, и за све добио безрезервну подршку, на чему смо веома захвални. Архива предузећа је сачувана и ми имамо сваки уговор од 1956. до 1996. године. Рад је захтевао велики труд и одрицање; сачинили смо списак 1.811 продаваца 3.876 хектара земље нашем пољопривредном добру, спискове свих радника, разне друге документе које смо имали у предузећу, али и оне које смо прикупљали из Архива Војводине, подсетили на задругарство, трудодане, бригаде. Радосни смо што смо на једном месту успели да сачувамо историју 'Саве Ковачевић', да се не загуби и нестане сећање на дане када су бројни Врбашани градили једно успешно предузеће, подизали своје породице и развијали цело друштво", рекао је Стојан Ј. Копривица. Према његовим речима, подршку својим стрпљивим радом настајању монографије, дали су и Нада Докнић и Вукашин Чађеновић. 

"До следећег јубилеја остаје нам ова књига, као споменица на оно све што се дешавало, и као подсетник за нашу свест и савест - да не заборавимо, да знамо ко смо, шта смо и како смо настали. Управо ова књига то и чини и ту видим њену највећу вредност. Књига оставља плејаду сјајних људи који су, сваки на свој начин, дали допринос развоју и опстанку ове организације. А квалитетни људи су, несумњиво, били и остали највећа вредност ове изузетне и јединствене организације. Моје искрене честитке за велики јубилеј и моја захвалност људима који су у тешким и бурним временима транзиције сачували 'Саву Ковачевић', свима који су уградили себе у предузеће, које је понос града и општине Врбас", записао је, између осталог, у рецензији монографије проф. др Радован Пејановић.

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"