Врбас прославио Дан општине

Свечаном седницом Скупштине општине, представљањем резултата рада између два празника и доделом признања најуспешнијим појединцима и организацијама, у недељу је обележен 20. октобар - ДАН ОПШТИНЕ ВРБАС.

За ову прилику гости Врбаса били су многи пријатељи нашег града, представници општина и градова Војводине и Србије, братских и партнерских градова Никшића, Херцег Новог, Бијелог Поља и Берана из Црне Горе, Ердута из Хрватске, Гидри из Мађарске, затим представници покрајинских органа власти, институција, јавних предузећа и установа, војске и полиције, културних, спортских и цивилних организација, представници националних савета Црногораца, Русина и Мађара, као и бројни грађани.


Све њих, заједно са одборницима локалног парламента, прва је поздравила и добродошлицу им пожелела Марјана Мараш, председница СО Врбас. Истичући опредељење и одлучност руководства локалне самоуправе да ради у корист свих грађана и гради место у којем ће "своју шансу за живот, рад и стваралаштво видети сви људи добре воље који желе да живе од свога рада", Мараш је свим грађанима Врбаса, Савиног Села, Куцуре, Равног Села, Змајева и Бачког Доброг Поља честитала најзначајнији локални празник - Дан општине.

Прилику да представи актуелне пројекте који се реализују или се њихова реализација очекује у скорој будућности, имао је Милан Глушац, председник општине Врбас.
 
"У циљу решавања вишедеценијских проблема, мотивисани смо вредним циљем – унапређивањем квалитета живота наших суграђана и изградњом боље и здравије средине за наше најмлађе. Резултати су једино оно чиме желимо да се похвалимо грађанима.

Наш приоритет је да будемо у служби грађана. Због таквог приступа, у сарадњи са немачком КФВ банком и Владом Републике Србије, обезбеђена су средства у износу од 4,1 милион евра за почетак изградње водоводне мреже ка насељеним местима општине. Изградња ће почети крајем године. Све ово сврстало је врбаски водовод међу најбоље у земљи, а квалитет пијаће воде која се дистрибиура Врбашанима, убраја се међу најбоље у Војводини. У сарадњи са Владином канцеларијуом за јавна улагања, планирана је реконструкција водоводне мреже у самом граду. Уз подршку Покрајинске владе, наредниих дана очекује нас почетак изградње паркинг зоне са 64 паркинг места, у најужем центру града. Покрајинска влада издвојила је и средства за инфраструктурно опремање пословне зоне у Блоку 100 у Врбасу, за познатог инвеститора који ће изградити фабрику и упослити један број наших суграђана.  
 
Међународна сарадња је изнедрила и пројекат изградње трансфер станице за комунални отпад са компостилиштем, која ће се градити у Врбасу, чиме се стичу услови за санирање Градске депоније, а потом рекултивација терена на којем се деценијама одлагао отпад. Овај посао дефинисан је у сарадњи са надлежним министарством и Немачком организацијом за међународну сарадњу - ГИЗ. Укупна вредност пројекта је око 125 милиона динара.


Помаци су видљиви и на решавању акутног еколошког проблема Врбаса – ревитализације Великог бачког канала. Потписан је Меморандум о разумевању за реализацију пројекта ремедијације канала, уз подршку Европске делегације, Владе Србије, Покрајинске владе и, наравно, општине Врбас, и кренула је припрема пројектно-техничке документације. Централни пречистач за прераду отпадних вода, вредности преко 20 милиона еура, улази у функцију, чиме се све више стичу услови за ремедијацију загађеног водотока. Уз подршку Владине канцеларије за управљање јавним улагањима, завршава се и пројектно-техничка документација за наставак изградње канализационе мреже. Исто тело пружиће нам подршку у реновирању зграде Опште болнице. За прву етапу вредност радова је 100 милиона динара, а укупна вредност је готово милијарду динара. Уз подршку Владе Швајцарске, очекује се расписивање тендера за енергетску оптимизацију јавних објеката, школа и предшколских објеката. Средства за реализацију овог међународног пројекта су у вредности  1.6 милиона швајцарских франака. Очекује нас и пројекат реконструкције две школе - једне од најстаријих гимназија у Србији, Гимназије "Жарко Зрењанин" и Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Змајеву. Покрајинска влада обезбедила је 14 милиона динара за гасну мрежу која ће напајати три јавна објекта – Средњу стручну школу '4. јули', Основну Школу 'Светозар Милетић' и вртић 'Полетарац'.
 
Желимо да се барем мало одужимо и нашим најстаријим суграђанима, који су заслужни за све добро које данас уживамо и који заслужују да своју старост проведу комфорно и безбрижно. У ту сврху планирана је реализација пројекта реконструкције Геронтолошког центра у Врбасу и Куцури. Врбас, као пример добре праксе када је у питању социјална заштита, једна је од шест општина у којој ће се кроз Регионални стамбени програм, градити 14 станова за социјално угрожене избегличке породице. Вредност радова је око пола милиона евра, а општина Врбас је за ову намену обезбедила комунално опремљену локацију. Кроз План детаљне регулације дефинисана је и једна од најатрактивнијих индустријских зона крај самог аутопута.
 
Ово су неке од инвестиција које се тренутно реализују и чија реализација је планирана у наредним месецима. Свакодневно анализирамо проблеме и тражимо решења. Сагледавамо себе, али нас и други оцењују. Равномерно подстичемо и развијамо различите сегменте друштвеног живота града и задовољавамо различите потребе грађана из области културе, образовања, социјалне и здравствене заштите, спорта, што Врбас чини успешним градом који у центар интереса ставља човека. С поносом истичем да је Врбас мултиетнички град у којем у заједништву и слози живе многе националне заједнице које су дале немерљив допринос развоју града. Дан општине је и прилика да се захвалимо на подршци Председнику Републике Александру Вучићу, Влади Републике Србије и Покрајинској влади, као и републичким и покрајинским органима и организацијама. Остварени резултати и решавање вишедеценијских проблема су резултат заједничког рада и заједничког циља, а то је боља будућност свих грађана. С тим покрићем оптимистично гледамо ка будућности. Ми ћемо и даље настојати да радимо са високим еланом, одговорно за добробит наших грађана, на поштен и озбиљан начин, како би Врбас постао општина лидер и општина конкурент", рекао је Глушац. 

Традиционално, Дан општине Врбас је и прилика да се посебним признањима награде појединци и организације који су у свом раду и деловању постигли резултате значајне за цело друштво. Водећи се тим принципом, Комисија за доделу Награде општине Врбас донела је одлуку да за овогодишње лауреате изабере: Лазара Ристовског, познатог глумца, редитеља, писца и продуцента, покретача "Равно Село Филм Фестивала", рођеног у Равном Селу, као и Добровољно ватрогасно друштво Куцура, организацију званично основану 1930. године, која је на добровољном принципу, афирмишући хуманост и човекољубље, скоро девет деценија брине о животима и имовини свих Куцурана. Награде Ристовском и Владу Копчанском, председнику ДВД Куцура, уручио је Милан Глушац. 

Захваљујући на признању, Ристовски је истакао да Награди општине Врбас припада посебно место међу бројним наградама које се до сада добио, а посебно задовољство представља осећај да она припада и другим људима, "иницирана заједничким подухватом у Равном Селу". "Знам да ова награда стиже и због фестивала који смо основали, због онога што радимо да направимо Дом културе, због чега мислим да су моји Равноселци можда и заслужнији за награду него што сам то ја. Хвала на награди, хвала онима који су ме предложили и онима који су о томе одлучивали, а морам признати да сам био веома изненађен када ми је јављено и да ми је сада веома пријатно што сам добитник Награде општине Врбас", рекао је Ристовски. Сараднике, чланове ватрогасне јединице и све чланове Добровољног ватрогасног друштва Куцура, у први план је ставио и Владо Копчански, председник ДВД, приликом примања Награде општине Врбас.

 

 

 

 

 

 

 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...