Почела санација капе торња Евангеличке цркве

У реконструкцији Евенгеличке цркве у центру Врбаса, која траје већ више од месец дана, понедељак, 15. октобар 2019. године остаће забележен као посебан дан. Наиме, по први пут након скоро 200 година са торња цркве је због обнове спуштен крст и тзв. "јабука", кугла на којој је крст био учвршћен, а у њој је, према очекивањима, пронађена запечаћена порука. Њен садржај још увек није познат, а јавност ће о записаном бити информисана чим се порука отвори у за то безбедним условима.

Према речима Имреа Гшвенга, председника Евангеличке црквене општине Врбас, навршава се, безмало, 200 година од изградње цркве, која је завршена 1820. године, након четири године градње, и од тренутка спуштања крста и кугле, простор око цркве у центру града престаје да буде опасан по живот пролазника. "Ова црква је један од симбола Врбаса, највећа је Евангеличка црква у Војводини и Србији, и добро је да је почела обнова овог монументалног објекта. У овој првој фази биће урађена рестаурација торња и крова, свега до нивоа олука, и надамо се да ће се пронаћи средства и за наставак обнове. Изражавамо посебну захвалност Влади Мађарске која је издвојила око 100 милиона форинти, или око 320.000 евра, за ове послове, посебно због чињенице да се данас на западу Европе руше и у паркинге претварају бројне цркве, а ми у Врбасу нисмо морали то да доживимо, иако смо, чини ми се, били на ивица за тако нешто, јер се већ и сама почела урушавати", рекао је Гшевнг.

Председник Евангеличке црквене општине Врбас појаснио је да је у кугли испод крста пронађена порука која се на овом месту оставља приликом сваке реконструкције. "Претпостављамо да се ради о поруци из 1966. године која је остављена приликом тадашњих радова. Порука је можда и старија, видећемо приликом отварања. Обичај је да се у случајевима радова, остављања и проналажења порука, у архив одлажу оне старе а остављају нове, као што ћемо и ми учинити овог пута, а ја ћу се залагати и да се уз нову поруку оставе и копије претходних, оних које пронађемо", рекао је Имре Гшвенг и истакао да ће обавестити јавност о поруци која је у понедељак пронађена.


Проналазак поруке обрадовао је и Габора Долинског, заменика евангеличког бискупа. "Ово је најважнији тренутак који шаље хришћанску поруку, добићемо поруку наших предака, и када је отворимо и видимо шта је унутра, онда ћемо и ми уобличити своја размишљања, свој допринос који ћемо пренети наредним генерацијама када буде постављан нови крст" рекао је Долински.

Давор Михајловић, одговорни извођач радова "Сомбор електро", рекао је да је прва фаза санације објекта тече без проблема. "У овој фази је вршена замена оштећених елемената крова, а сада почињу радови на санацији капе торња. Посао смо започели пре око месец дана, а у наредних пет месеци задатак нам је да завршимо прву фазу реконструкције. Пројекат комплетне санације подразумева три фазе радова, од крова и торња, преко фасаде до унутрашњости", рекао је Михајловић.

Прилог ТВ Панон.


  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"