Акција против лажних пријава за уједе паса

Заједничким деловањем Правобранилаштва општине Врбас, Комисије за утврђивање висине накнаде штете настале на основу уједа паса луталица на територији општине Врбас и Основног јавног тужилаштва, пред Основним судом у Врбасу,  по први пут покренут је поступак за кривично дело "навођење на оверавање неистинитог садржаја из члана 358, став 1, Кривичног законика".

Наиме, за сада Основно јавно тужилаштво у Врбасу поднело је један оптужни предлог Основном суду у Врбасу, а постоји сумња да би слични резултати могли стићи у још неколико предмета.

"За сумњиве пријаве које су стигле из Куцуре, Прaвобранилаштво општине Врбас и Комисија за утврђивање висине накнаде штете настале на основу уједа паса луталица, затражила је судско-медицинско вештачење, на околност механизма повређивања. По први пут догодило се да је вештак децидно искључио могућност да је повреда настала уједом пса. Правобранилаштво општине Врбас је спорне предмете уступило Основном јавном тужилаштву у Врбасу на даље поступање. Основно јавно тужилаштво је након прикупљених доказа поднело оптужни предлог Основном суду у Врбасу.

О овој теми се често говори и спекулише и постоје сумње да појединци злоупотребама наносе штету општинском буџету и на противзаконит начин стичу новац. Грађани који претрпе телесне повреде услед уједа паса луталица имају право на надокнаду штете, обзиром да се одговорност општине заснива на чињеници да је она изворни носилац комуналних делатности. Међутим, свака злоупотреба се мора спречити или бити санкционисана. Ово је први пут да ће се пред Основним судом у Врбасу, у кривичном поступку, наћи предмет због лажног пријављивања уједа паса", саопштено је из Правобранилаштва општине Врбас.

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...